Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Komediserien Filip och Mona rör om i det obekväma och växer i värme och styrka

Från 2020
Filip och Mona i serien med samma namn.
Bildtext Fel sång på karaokelistan är bara en av många pinsamma situationer i nya serien Filip och Mona.
Bild: SVERIGES TELEVISION AB

“Ni tänker så ja.” Nya komediserien Filip och Mona är en studie i pinsamhet. Om att med rodnande kinder gå in i en genant situation, stanna kvar och se vad som händer. Avstamp tas i konkret underlivshumor, i gynekologen som blivit utbränd i sitt jobb.

Filip och Mona ur dramakomediserien med samma namn.
Bildtext Filip är Monas handledare i mataffären där hon arbetstränar.
Bild: SVERIGES TELEVISION AB

Filip och Mona är ett rätt lättuggat innehåll och passar bra att ta i flera tuggor tätt efter varann. Däremot kan man bli rejält svettig av den ångest den kvinnliga karaktären Mona (Anna Granath) inledningsvis lider av. Det är hon som är utbränd och nu arbetstränar i en mataffär för att starta om sitt liv.

Mona arbetstränar i matbutik.
Bildtext Mona blir inledningsvis utsatt för Filips korta nerver. Här försöker butikschefen reda upp situationen.
Bild: SVERIGES TELEVISION AB

Om supermarketen verkligen är ett ställe att bli bättre på är en annan sak. Monas nya kollega Filip (William Spetz) upplever det enbart som ett stort misslyckande att han för egen del befinner sig där. Kontrasten till brodern som precis doktorerat i medicin och systern som fått plats bland juridikstudenterna blir i och med det uppenbar och ger i sin tur honom ångest.

Även om kontakten mellan Filip och Mona börjar vacklande och fortsätter svajigt hittar de bit för bit stöd i varandra. Deras spirande vänskap blir en källa till värme, omtanke och en kraft de båda så mycket behöver i sina respektive tilltrasslade liv med en någonstans på vägen nertrampad självkänsla.

Filip och Mona i serien med samma namn
Bildtext Två steg framåt, ett tillbaka och ett försiktigt igen framåt.
Bild: SVERIGES TELEVISION AB

Det tar kanske några avsnitt att få korten på plats och att som tittare ta till sig seriens berättarrytm och stil. Men karaktärerna, speciellt den extra sensitiva Mona men också den vilsne Filip väcker sympati.

Någonstans på vägen kan man dessutom uppleva hur deras själsliga styrka växer till sig. Uppbackade av varandra får de kraft att säga ifrån när det behövs.

Serien paketerar på ett humoristiskt (och med ett starkt mentalt oj nej!) in många olika typers relationer i handlingen, såväl de till föräldrar, barn, syskon, vänner och kolleger som till kärlekspartners. Ibland mäts krafterna mot varandra, ibland blottas sårbarhet och bristfällighet.

De åtta avsnitten går som en bergochdalbanetur med fullt ös från början för att sedan i slutet mjukt sakta in, framkallande en känsla av “en runda till, tack”. Vi får se om det blir en säsong två.

Intresserad av att veta mer? Här i svenska tidningen Sydsvenskan kan du läsa en intervju med huvudrollsinnehavarna Anna Granath och William Spetz och en del om bakgrunden till varför serien blev av.

Här kan du ta del också av två recensioner, dels i Hufvudstadsbladet dels i svenska Göteborgs-posten.

Avsnitten finns tillgängliga på Yle Arenan i ett år.
Se serien i Yle Fem på torsdagar kl. 19.10 med start 23.7 2020.

Filip och Mona ur serien med samma namn.
Bildtext Filip 20+ och Mona 40+ blir kolleger och sakta också vänner.
Bild: Ulrika Malm / SVERIGES TELEVISION AB

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln