Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen går restaurangerna till mötes – ölkranarna får kanske vara öppna till klockan 22 i sommar

Från 2020
Barpersonal häller upp öl i ett glas från en ölkran.
Bildtext En diskussion som har förts livligt är hur länge restaurangerna ska få sälja alkohol. För många restauranger är frågan om alkoholförsäljning mycket viktig med tanke på lönsamheten.
Bild: Mostphotos

Det lutar mot att restaurangerna får hålla öppet lite längre än vad regeringen först planerade, rapporterar Yle Uutiset.

Förhandlingarna har enligt uppgifter till Yle lett till ett alternativ där utskänkningen skulle ta slut klockan 22 och restaurangerna stänga en timme senare.

I de planer regeringen lade fram för en vecka sedan skulle alkoholförsäljningen ta slut klockan 21 och restaurangerna stänga klockan 22. Redan förra veckan fanns det inom regeringen press för att förlänga öppettiderna.

Branschens intressegrupper har exempelvis krävt att få förlänga öppettider.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån STT kommer kunderna endast ha tillgång till sittplatser. Det skulle alltså inte vara tillåtet att stå vid bardisken.

Det har också diskuterats om att följa Sveriges modell över säkerhetsavstånd, men inga beslut har ännu fattats. I Sverige måste kunderna ha ett avstånd på en armlängd till andra kunder.

På tisdag väntas regeringen förhandla klart om hur det ska gå till i praktiken då restaurangerna får öppna om två veckor. Förhandlingarna inleds på Ständerhuset klockan 10.

Ifall inte regeringen fattar snabba beslut om nya regleringar kommer restaurangerna öppna helt och hållet i början av juni.

Eftersom regeringen gick in för att stänga restaurangerna tidigare i våras tillåts för tillfället endast matförsäljning i personalmatsalar på arbetsplatser och försäljning av hämtmat.

Målet är att riksdagen redan i morgon skulle inleda behandlingen av restriktionerna som gäller restaurangerna.

Förhandlingarna har framskridit, och ministrarnas assistenter har filat på detaljerna kring restriktionerna under måndagen.

Press på att ta i beaktande regionala skillnader

Förutom förhandlingar kring öppettiderna kommer också diskussioner om regionala skillnader diskuteras i morgon, enligt Yles uppgifter.

Orsaken är att det i vissa sjukvårdsdistrikt finns få, om ens några, coronavirusfall. Därför anser en del regioner att restriktionerna borde anpassas efter coronaläget i varje region.

Ett problem kunde ändå vara att det uppstår en slags restaurangpendling mellan den egna regionen och en annan region.

Det är också oklart vem som skulle fatta beslut om regionala lösningar, regionförvaltningsverken eller regeringen.

Ifall man skulle överlåta beslutsfattandemakten åt regionförvaltningsverken är frågan hur mycket makt de skulle få. Om de nationella kriterierna är stränga skulle regionförvaltningsverkens roll ändå bli rätt så liten.

Regeringen planerar att stegvis gå in för att lätta på restriktionerna, an efter att man samlar på sig mer erfarenhet.

Det är möjligt att restriktionerna kan lättas på ytterligare redan efter halva juni, ifall regeringen följer rekommendationen om att följa med följderna av diverse lättnader i åtminstone två veckor.

En annan nöt för regeringen att knäcka är ifall mindre kaféer och restauranger kan få ytterligare lättnader vad beträffar restriktionerna.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Hallitus tullut ravintoloita vastaan – kaljahanat ehkä kesällä kiinni kello 22 skriven av Antti Pilke.