Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundet bekräftar: Helomvändning i konståkningstvisten – parterna överens, Penttinen får fortsätta som tränare

Från 2020
Skugga av konståkare på is.
Bild: Tomi Hänninen

Den omskrivna konflikten i finländsk konståkning har fått en lösning. Mirjami Penttinen, Helsingfors Skridskoklubb och Konståkningsförbundet är överens – och Penttinen får tillbaka rätten att träna.

Sedan januari har processen i Helsingfors Skridskoklubb (HSK) pågått. Då avslöjade Yle Urheilu hur tränaren Mirjami Penttinen har behandlat sina adepter osakligt.

Penttinen fick en ettårig avstängning från all tävlingsverksamhet av Konståkningsförbundet, men HSK valde senare att tillåta henne att arbeta vidare som tränare.

Nu skriver förbundet på sin webbplats att parterna i ärendet har kommit överens. HSK:s och förbundets ordföranden har skrivit under ett avtal som gräver ner alla meningsskiljaktigheter.

– HSK:s verksamhet har varit under lupp i vår. Vi har förhållit oss till situationen väldigt allvarligt och förnyat vår verksamhetsmodell flera gånger. Vi har en stark vilja att visa att HSK kan garantera en trygg miljö, säger ordförande Mikael Nyberg.

Tar tillbaka överklagan

Överenskommelsen betyder att Penttinen får fortsätta sitt arbete som tränare i HSK utan att förbundet blandar sig i det hela. Dessutom fortsätter förbundet inte processen för att upphäva HSK:s medlemskap.

Avtalet innebär också att Penttinen tar tillbaka sin överklagan till rättsskyddsnämnden. Den processen skulle ha inletts i sommar.

Penttinens avstängning från tävlingsverksamhet är i kraft till den 17 januari 2021.

– Jag ber om ursäkt från botten av mitt hjärta för mitt agerande som har orsakat ångest. Jag vill utvecklas som tränare och är beredd att göra allt för konståkarnas bästa, säger Penttinen.

Ilta-Sanomat rapporterade först om överenskommelsen.

Diskussion om artikeln