Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump ger WHO 30 dagar för att vidta förbättringsåtgärder – hotar med att avsluta USA:s medlemskap helt och hållet

Från 2020
Donald Trump 18.5.2020
Bildtext USA:s president Donald Trump hotar att avsluta medlemskapet i WHO. USA är organisationens största bidragsgivare.

USA:s president Donald Trump säger att Världshälsoorganisationen WHO har 30 dagar på sig att vidta stora förbättringsåtgärder inom organisationen. Om det här inte sker kommer Trump att stoppa USA:s årliga bidrag till WHO permanent.

I ett brev till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kritiserar Trump organisationen för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Trump säger att WHO "upprepade gånger ignorerade rapporter om virusets spridning" under slutet av förra året.

Han anklagar också WHO för att ständigt hylla Kina och säger att det enda sättet framåt just nu är för organisationen att demonstrera sitt oberoende från Kina.

USA hotar med att säga upp sitt medlemskap

Om inte WHO vidtar stora förbättringsåtgärder så kommer den temporära frysningen av USA:s bidrag till organisationen att bli permanent, och USA kommer att överväga att säga upp landets medlemskap, skriver Trump.

Trump frös USA:s bidrag till WHO i mitten av april, med anklagelser om att organisationen hjälpt Kina mörka coronasmittans spridning efter att viruset upptäcktes i den kinesiska staden Wuhan.

Beslutet fick hård kritik över hela världen och sågs som ett försök att skyla över Trumps egna misstag.

USA är WHO:s största bidragsgivare med omkring 400 miljoner dollar förra året, vilket utgjorde 15 procent av dess budget.

Källor: AFP, CNN, BBC