Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen överens om nya restaurangregler: Kundantalet ska halveras, buffetbord är förbjudna, alkoholserveringen ska sluta klockan 22

Från 2020
Uppdaterad 19.05.2020 14:25.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens - Spela upp på Arenan

Regeringen har enats om reglerna på restaurangerna när coronarestriktionerna lättar i början av juni. Det ligger i krögarnas intresse att alla regler följs, annars hotar nya begränsningar, säger minister Krista Kiuru.

Efter långa förhandlingar blev det familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) som kom med budskapet om restaurangerna.

Hon sa sig förstå att stängningen har påverkat kundernas liv, men också krögarnas. Den här tiden har inneburit en kraftfull åtgärd mot näringsidkandet.

Men det var absolut nödvändigt att stänga restaurangerna för att stävja och hindra smittan att spridas. Det har lyckats, enligt Kiuru.

Besluten fattas nu för två veckor åt gången, sa hon. Sedan ser man hur smittspridningen utvecklas. Hon lovade vidare diskussioner i regeringen före midsommar.

Dagens beslut är tagna i enlighet med smittskyddslagen. De fem partiledarna ska i morgon, onsdag, diskutera förändringar i alkohollagen, vilka kan förbättra läget för bland annat mikrobryggerier.

Ingen oenighet med Centern - i den här frågan

Finns det nu två linjer i regeringen, där Centern vill göra regionala skillnader och tillåta snabbare öppning i coronafria landskap? Nej, det finns ingen konflikt i den helhet som presenteras, sa Krista Kiuru, SDP. Hon öppnade för möjliga senare regionala beslut.

Ingen region i landet har bättre eller sämre förutsättningar att klara sig i en pandemi, då gränserna ändå är öppna, säger Kiuru.

Begränsningarna är många. Bland annat måste kaféer och restauranger stänga senast klockan 23, medan alkoholserveringen får pågå till klockan 22.

Beslutet går vidare till riksdagen för behandling. Där väcker frågan säkert debatt. Det var Centerns ordförande, finansminister Katri Kulmuni som kom med det första beskedet, på Twitter.

Kulmuni skriver att restaurangerna får ta in hälften av den normala kundmängden. Den här begränsningen gäller inte uteserveringarna, men Kulmuni skriver att det är viktigt att restaurangerna beaktar säkerheten också där.

– Jag litar på att krögarna bär sitt ansvar, skriver Kulmuni.

På presskonferensen var minister Kiuru inne på samma linje. Det är i kafé- och restaurangägarnas eget intresse att det här fungerar på ett tryggt sätt. Annars vågar folk inte besöka restaurangerna och intäkterna uteblir, sa Krista Kiuru.

Liveblogg

Regeringen höll en presskonferens om detta klockan 13. Här kan du läsa livebloggen på svenska som nu är avslutad.

Press på att förlänga öppettiderna

Ett besked om hur restaurangerna ska göra väntades redan i förra veckan, men eftersom regeringspartierna inte var eniga om hur länge restaurangerna ska få sälja alkohol lät beskeden vänta på sig.

I de planer regeringen lade fram för en vecka sedan skulle alkoholförsäljningen ta slut klockan 21 och restaurangerna stänga klockan 22. Men redan förra veckan fanns det inom regeringen press för att förlänga öppettiderna. Bland annat restaurangbranschens intressegrupper krävde att få förlänga öppettiderna.

På grund av coronaviruset har restaurangerna endast fått sälja hämtmat sedan den 4 april.

Olika regler för olika områden vinner inte gehör

En av frågorna som regeringen diskuterat är om samma regler ska gälla i hela landet, eller om man kunde införa något slags regionala lösningar.

– En regional gradering är en viktig fråga, men just nu har vi inte en sådan stomme i vår lagstiftning som möjliggör olika regionala lösningar. Vi måste bygga upp en sådan redan med tanke på en eventuell andra våg på hösten, sa finansminister Katri Kulmuni före mötet på Ständerhuset.

Både inrikesminister Maria Ohisalo och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sa att det vore knepigt att ha olika regler för olika områden.

Regionala lösningar väcker inte heller genklang i statsminister Sanna Marin (SDP).

– Restauranger är just sådana lokaler där endast ett fall räcker för att viruset ska spridas. Därför såg regeringen det som nödvändigt att stänga restaurangerna i hela landet utan att beakta till virusläget på olika områden. Därför anser jag att också de säkerhetsregler vi nu diskuterar ska gälla i hela landet, säger Sanna Marin.

Riksdagen beredd att behandla frågan i dag

MTV rapporterade i måndags att regeringen inte planerar införa några begränsningar för uteserveringarnas del.

– Enligt en del experter sprids viruset inte lika lätt utomhus, men jag själv ser att det också ute är viktigt att hålla avstånd och se till att viruset inte får spridas, säger Marin.

Förhandlingarna på Ständerhuset började klockan 10. Därefter sammanträdde statsrådet för ett extrainsatt möte.

Också riksdagen är beredd på att föra en remissdebatt om frågan ännu i dag.

Diskussion om artikeln