Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evenemang med 500 personer kan ordnas i juni - här är reglerna som gäller

Från 2020
Weekend Festival 2016 publik
Bildtext Den som längtar efter att få trängas i ett publikhav får vänta en lång stund ännu.
Bild: Malena Holmström/Yle

Riktlinjerna för evenemang som ordnas i juni är nu specificerade. Ett evenemang kan ha 500 deltagare så länge som det sker säkert. Regionförvaltningsverket påpekar att arrangörerna bär det yttersta ansvaret.

Reglerna bekräftar det som bestämdes tidigare i maj. Biografer och teatrar kan öppna dörrarna. Att gå på konsert och idrottsevenemang är också möjligt. Säkerheten ska ändå kunna garanteras.

Regionförvaltningen meddelade om de nya reglerna i ett pressmeddelande.

Säkerhetsavstånden måste hållas

Säkerhetsavstånden mellan deltagarna måste hållas. Arrangörerna ska se till att ett säkerhetsavstånd på åtminstone en till två meter mellan varje deltagare är möjligt.

Kravet på säkerhetsavstånd gäller också köer. Arrangörerna ska se till att det finns tillräckligt med personal som kontrollerar att avstånden hålls.

Sandvikens stadion
Bildtext Läktarna har gapat tomma sedan restriktionerna infördes i mars. Snart kan de fyllas igen.
Bild: Yle/ Mari Latva-Karjanmaa

För att förhindra trängsel kan arrangörerna dela in evenemangsområdet i olika zoner. Då är det möjligt att kontrollera hur många människor som samtidigt rör sig inom zonerna.

För att kunna ordna ett större evenemang utomhus måste arrangören kunna avgränsa området, så att inte folkmängden blir för stor.

Dessutom ska området hållas rent. Besökarnas handhygien är viktig. Arrangörerna måste också torka av ytor i allmänna utrymmen.

Arrangören bär ansvaret

Pasi Hirvikoski är regionförvaltningsöverläkare. Han berättar att inga specialtillstånd kommer att krävas för att ordna evenemang i juni. Regionförvaltningsverket kommer inte heller att granska evenemang på plats och ställe.

- Arrangören måste själv bedöma om det är möjligt att följa reglerna om hygien och säkerhetsavstånd, kommenterar Hirvikoski.

Med andra ord är det på arrangörernas ansvar att ordna evenemang som håller måttet. Om reglerna inte följs är det polisen som ska ingripa.

Om det visar sig att evenemang bidrar till en kraftigt ökad smittspridning är det möjligt att regeringen tar tillbaka de nya friheterna.

Undervisnings- och kulturministeriet har tillsammans med institutet för hälsa- och välfärd tagit fram riktlinjerna för sommarens evenemang.