Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget OS, inget problem – Oliver Helander kan nu göra allt på den opererade axelns villkor: ”Om den inte känns bra så tävlar jag inte”

Från 2020
Oliver Helander kastar i Paavo Nurmi Games 2019.
Bildtext Oliver Helander var tia i världsstatistiken i fjol med noteringen 86,93.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Oliver Helander har inte kunnat kasta spjut utan smärta på flera år. I och med axeloperationen i vintras är en ljusning i sikte. Att det blev en mästerskapsfri friidrottssommar är enbart positivt. Allt går på axelns villkor, säger han.

Beskedet om att sommar-OS i Tokyo skjuts upp med ett år kom i slutet av mars. Det var en lättnad för Oliver Helander. Upplägget för säsongen förändrades på en gång.

– Om det skulle ha varit OS i år skulle jag ha kastat med smärta. Helt klart. Det skulle inte ha funnits tid att vila. Nu går allt på axelns villkor, säger han till Yle Sporten.

Den inhemska friidrottssäsongen inleds i början av juni men Helander har inga tävlingar i sikte tillsvidare.

– Om det inte känns bra i axeln så kommer jag antagligen inte att tävla alls. Om det känns bra så inleder jag säsongen i slutet av sommaren.

Lärt sig av tidigare misstag

Oliver Helander opererade sin kastaxel i januari. Rehabiliteringen av axeln är över och nu tränar han normalt. Men kastträningarna gör han tillsvidare inte med full effekt.

Spjutbågarna har inte varit särdeles långa. Under 60 meter.

– Det känns lovande. Speciellt nu då jag inte behöver stressa någonstans. Tidigare år har jag haft bråttom vilket har irriterat axeln. Det har lett till att jag sen har haft problem hela sommaren.

– Det har gjort gott åt axeln att få vila. Förhoppningsvis fortsätter det i samma banor.

Oliver Helander grimaserar då han kastar ett spjut.
Bildtext Oliver Helanders kastade sitt personliga rekord 88,02 i Jakobstad 2018.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hoppet om att kunna kasta utan smärta återkommer gång på gång under intervjun. Just nu är han både optimistisk och realistisk.

– Det borde vara möjligt men jag tar inget för givet. Det var en tid sen jag kunde göra det senast så det skulle vara helt roligt.

Vad krävs för att du ska vara nöjd med säsongen?

– Om jag kan kasta spjut utan att smärta i axeln så skulle jag vara mer än nöjd.

Styrkan har kommit tillbaka

Coronaepidemin har satt stopp för idrotten snart sagt överallt. Också Helander har påverkats. Det planerade träningslägret i Turkiet blev inte av.

– Det är lite synd men inte är det hela världen. Man klarar sig bra här också.

På sitt Instagram-konto har han publicerat videoklipp från sina gympass. Mängden skrot han pumpar ser imponerande ut.

– På vissa delområden har jag gjort rekord. Styrkan har kommit tillbaka efter operationen. Också överkroppens. Rent spjutmässigt är jag inte i rekordform men inte jättelångt ifrån heller.

Ny vardag i Vasa

Oliver Helander representerar IF Raseborg men bor i Vasa sen i höstas. Flytten innebar att hans personliga tränare Glenn Lignell inte längre kan vara med på träningspassen.

– Nu gör jag det mesta på egen hand. Innan corona var det många läger i Kuortane och det lär det bli då läget normaliseras igen. Glenn är med på de lägren.

Vid behov har han kunnat be om hjälp och råd av Mikaela Ingberg. Hon har bland annat ordnat så han fick tillgång till ett gym i Vasa.

– Där har jag kunnat träna normalt. På så vis har det här läget inte förändrat min träningssituation så mycket.