Jan har snusat i över 20 år: “Sälj det via Alko”
Podden Lägsta domstolen tar upp snusfrågan. Användningen ökar och forskning kan inte peka på ett tydligt samband mellan snus och död. Snusaren Jan Lindholm gör sitt eget snus och är trött på att bryta mot lagen.
Lyssna på podden Lägsta domstolen där Simon, Max och Axel diskuterar snusets vara eller icke vara

Dags att göra snuset lagligt i Finland?
Vasabon Jan Lindholm är trött på att behöva bryta mot lagen varje gång han ska ha tag på snus. Efter 20 år av Sverigeresor, import via vänner och köp på svarta marknaden ville han hitta en bättre lösning.
– Jag importerar rå, torkad tobak från Tyskland som jag maler själv. Resten av ingredienserna hittar man i matbutiken och på apoteket, säger Lindholm.
Lindholm säger att metoden tar lite tid men att han uppskattar att han gör sitt snus själv. Så länge han tillverkar produkten för eget bruk håller han sig dessutom inom lagens gränser.
Vad får du egentligen göra med snus?
Du får ta in ett kilogram snus per dygn till Finland från Sverige.
Snuset du hämtar in är för privat bruk. Med andra ord får du inte hämta åt andra, fast du skulle ge det som gåva.
Om du tar in mer än ett kilogram kommer den överstigande mängden att beskattas enligt 0,63 euro per gram snus. Med andra ord kostar en stock lössnus dig 315 euro utöver snusets ursprungspris. Dessutom blir du av med överloppssnuset.
Om du tar in mer snus än den tillåtna mängden kommer du att utredas för smuggelbrott och skattebedrägeri.
Också folk som köper snus i Finland gör sig skyldiga till brott. Förutom att du tvingas betala för uteblivna skatter kan du dömas för olaga befattningstagande med infört gods.
Källa: Tullen
Men hälsan då?
Ett av Jans huvudargument för att snuset skulle bli lagligt i Finland är att det ersätter tobaksrökning, som i sin tur orsakar lungcancer. Enligt en rapport från Europeiska kommissionen röker svenskarna minst i hela EU - runt sju procent av befolkningen jämfört med 20 procent i Finland.
I en rapport publicerad i den medicinska tidsskriften The Lancet år 2016 konstaterar man att snus inte kan kopplas till dödlighet. Det betyder ändå inte att snus är helt oproblematiskt.
Enligt en studie gjord av Karolinska institutet från 2017 ökar risken för diabetes typ 2 med 70 procent om du snusar en dosa eller mera per dag.
Enligt Institutet för hälsa och välfärd innehåller snuset ämnen som kan orsaka cancer i ändtarmen, magen, matstrupen och bukspottskörteln.
Snusandet ökar - “kriget är förlorat”
Under de senaste tio åren har snusandet bland unga ökat medan rökningen sjunker i popularitet. Exempelvis bland yrkesstuderande snusade 17 procent av männen år 2017 medan motsvarande antal vid slutet av 00-talet låg på fyra procent.
Jan Lindholm tycker att man lika bra kunde släppa ut snuset på den finska marknaden.
– Det känns som ett förlorat krig, snus har bara blivit mer populärt i Finland efter förbudet, säger Lindholm.
Om snus skulle göra en laglig comeback i Finland tycker ändå Lindholm att det kunde ske under kontrollerade former. Han vill se att man får producera snus i Finland för att få ner importen från Sverige.
– För att staten skulle få kontroll och tillgång till statistik över försäljning så kunde man sälja det via Alko, säger Lindholm.
Om utbudet växer ökar användningen
På föreningen för förebyggande rusmedelsarbete, Ehyt, är man kritiska till en snuslegalisering. Dessutom påpekar man att det inte bara handlar om en politisk fråga i Finland - saken ska upp på EU-nivå.
– Om utbudet växer så ökar också användningen. Och varje gång en minderårig sysslar med nikotin har en vuxen begått ett brott, säger Ilmo Jokinen på Ehyt.
Jokinen har svårt att se varför unga över huvud taget ska använda nikotinprodukter. Han köper inte heller argumentet att snus skulle ersätta tobaksrökning.
– Det är att jämföra två skadliga vanor, säger Jokinen.
Ganska osannolikt
Snuset har varit olagligt att sälja i Finland sedan landet blev EU-medlem år 1995. Själva tobaksdirektivet som Finland följer trädde i kraft år 1992 och det kräver i korthet att alla tobaksvaror som inte röks eller tuggas ska vara olagliga.
Sverige förhandlade om sitt snus med EU när de skulle bli medlemmar år 1994. Argumentationen var att snuset var kulturellt viktigt i Sverige - ett kort som också Danmark till en början spelade, åtminstone vad gäller lössnus.
På EU-nivå vill nu parlamentarikern Heidi Hautala (Dr Gröna) se över Sveriges undantagstillstånd. Hon anser att Sverige inte följer överenskommelserna om att endast saluföra snus för bruk i Sverige. Hon menar att det produceras starkt snus som främst är ämnat för den finländska marknaden.