Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nicaragua begraver misstänkta coronaoffer i expressfart – vägrar erkänna epidemins existens

Från 2020
Människor utanför en sjukhusport i Managua.
Bildtext Oroliga människor står utanför Carlos Marx-sjukhuset i Managua och försöker få veta vad som händer med deras intagna anhöriga, som de befarar ha fått coronasmitta.
Bild: EPA-EFE/Jorge Torres

Läkare i centralamerikanska Nicaragua beskyller regeringen för att medvetet dölja att coronaviruset sprider sig i landet i allt snabbare takt.

– Vi står inför en snabb spridning av viruset i samhället. Situationen kommer att bli kaotisk, säger epidemiologen Álvaro Ramírez.

Ramírez är en veteran som ledde den nationella kampen mot koleraepidemin som härjade i Latinamerika i början av 1990-talet.

Nicaragua leds av president Daniel Ortega, som var med om att störta diktatorn Anastasio Somoza i ledningen för de marxistiska sandinisterna 1979.

Ortega överlevde folkuppror 2018

Ortegas sandinistregering har vägrat införa restriktioner i samhället och förklarat att coronaviruset är ett utländskt problem. Festivaler och fotbollsmatcher har fortsatt som normalt.

Fiesta i Chinandega i Nicaragua.
Bildtext Fiesta i staden Chinandega i söndags. Nicaraguanska läkare misstänker att staden är centrum för coronasmittan i landet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Då flera hundra av landets läkare och andra hälsoexperter skrev ett brev till myndigheterna nyligen och krävde åtgärder mot viruset, betecknade vicepresident Rosario Murillo dem som "utomjordingar".

– De bor i en annan galax, i en mental bubbla, och det är där de hittar på alla dessa lögner, sa Murillo som också är president Daniel Ortegas hustru.

Enligt henne är påståendena om utbredd coronasmitta bara ett politiskt påhopp på regeringen utan förankring i verkligheten.

Nicaraguas president Daniel Ortega tillsammans med sin hustru, vicepresident Rosario Murillo.
Bildtext Det äkta paret som styr Nicaragua: Vicepresident Rosario Murillo (t.v.) och president Daniel Ortega (t.h.).
Bild: EPA-EFE/JORGE TORRES

Fram till tisdagen hade Nicaragua bara rapporterat 25 fall av coronasmitta och åtta dödsfall. Siffrorna misstros allmänt bland oberoende läkare.

Misstron späs på av att myndigheterna börjat begrava döda sjukhuspatienter i expressfart, utan att de anhöriga får veta något.

Ambulanser har på nätterna setts köra skytteltrafik genom portarna till Carlos Marx-sjukhuset i Managua, även kallat Tyska sjukhuset eftersom det grundades med stöd av DDR.

Sjukhuset är det enda i landet som officiellt har tillstånd att behandla patienter med covid-19.

Oppositionsmedier i exil har visat bilder som sägs visa att sjukhusets bårhus är överfullt med avlidna invirade i plastfilm.

– De sörjande tvingas jaga bilarna med likkistor för att få reda på var deras nära och kära begravs, säger en nybildade oppositionsalliansen Coalición Nacional i ett uttalande.

Enligt oppositionen blir folk hotade av säkerhetsstyrkorna att inte säga något om hur deras anhöriga avlidit.

– De anhöriga till offren för covid-19 har en regering som ljuger och ger dem dödsattester som inte överensstämmer med den diagnosticerade sanningen, säger oppositionen.

Källor: Agence France-Presse, The Guardian, La Prensa, Artículo 66, Washington Post, Johns Hopkins University.

Diskussion om artikeln