Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Det är tryggt att besöka hälsostationen i Borgå” - patientmängderna är ändå långt från det normala

Från 2020
Kati Liukko.
Bildtext Chefsläkare Kati Liukko utanför det garage som fungerar som drive-in-cornatestplats i Näse.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hälsovården i Borgå börjar allt mer öppna upp trots att antalet bekräftade coronafall har ökat i Borgå de senaste dagarna.

- Borgåborna borde inte bli hemma med sjukdomssymptom. Har man symptom på sjukdomar, också andra än corona ska man söka sig till hälsovården, säger Borgå stads chefsläkare Kati Liukko.

Hon har sedan epidemin började i mars lett stadens vårdåtgärder. Mellan många möten har hon tid för en kort intervju.

- Kanske den där värsta rädslan, som var i början av epidemin har lättat lite och människor har börjat se till att de sköter också andra sjukdomar än corona, säger hon.

På hälsostationen och på tandvården har staden nu börjat ta emot också icke brådskande fall.

- På hälsostationen är vi inte ännu uppe i normala patientmängder, men nu har det börjat öka på varje front. Luftvägsinfektionsmottagningen börjar vara full och på den brådskande mottagningen har det blivit allt fler patienter. Vi tar nu också emot icke brådskande patienter varje dag.

Näse hälsocentral.
Bildtext - Till den brådskande mottagningen i Näse har man hela tiden kunnat komma med andra ärenden än coronarelaterade, säger Kati Liukko.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Från och med måndagen ordnas icke-brådskande tandvård vid sidan av den brådskande vården.

Det här omfattar uppföljning av rotbehandlingar, vård av kirurgiska remisspatienter, tandgranskningar för barn och unga samt tandreglering.

- Alla våra mottagningar har nu blivit fullare under de senaste två veckorna, så människor har börjat komma.

Enligt Kati Liukko har det inte heller funnits ett behov för tidsbeställningar och icke-brådskande ärenden eftersom få Borgåbor har velat komma till hälsostationen.

- Det är helt tryggt att besöka oss. Vi har olika mottagningar, med helt olika ingångar, och blandar inte coronapatienter med andra patienter. Man ska ta kontakt om man har sjukdomssymptom. Det är alltid bättre att sköta sig i god tid än för sent.

Hur många tror du blir hemma, istället för att söka vård ?

- Nog blir många hemma. Man ser det på mottagningarna och har sett det länge att människor inte kommer fast de borde, säger hon

Vad är ditt råd åt Borgåborna?

- Man ska inte bli hemma med allvarliga symptom. Man ska sköta sina sjukdomar, också andra än corona.

Från 38 till 53 fall i Borgå

Antalet bekräftade coronafall har ökat kraftigt på en kort tid i Borgå. Den 11 maj var antalet 38 fall, nu finns det 53 bekräftade fall.

- Det är svårt att säga vad den ökningen beror på, men det varmare vädret, vappen och morsdagsfirandet är troligtvis bidragande orsaker. Människor har säkert träffat varandra mera och då sprids coronan, säger Kati Liukko.

Enligt THL:s statistik finns 69 bekräftade cornafall i Sibbo, 10 i Lovisa medan både Lappträsk och Mörskom har under fem bekräftade fall.

Diskussion om artikeln