Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De står i främsta linjen mot coronaviruset: "Tågresan till jobbet kan ge mig ångest, men jag är inte rädd för patienterna"

Från 2020
Tre sjukskötare i skyddsutrustning.
Bildtext Anni Kokkonen, Fanny Sjögård och Martha Kämppi.

Dagligen går de klädda i tung skyddsutrustning och delar samma ovisshet och samma rädsla som alla andra. Samtidigt har de ett historiskt och viktigt jobb. Och ibland dansar de och lägger upp videor på TikTok. Svenska Yle har pratat med dem som står i främsta linjen i kampen mot coronaviruset.

Åtta sjukskötare sitter och gungar i en trappa i Kirurgiska sjukhuset. Det är valborgsmässoafton 2020.

Videon finns på sociala medier och har lagts upp av Martha Kämppi, som jobbar som sjukskötare i det som blivit "coronasjukhuset" i Helsingfors. Hon har lagt upp flera videor från sjukhuset på sociala medier.

- Jag tycker om att underhålla människor. Nu när vi lever i sådana här tider vill jag visa leenden och en positiv attityd så att alla inte blir nedslagna. Det här är bara tillfälligt och jag försöker hålla uppe en positiv attityd, berättar Kämppi per telefon.

Någon kunde fundera på om ni inte har jobb att göra när ni har tid för det här?

- Vi har jobb, men det som vi gör för TikTok (en videodelningstjänst) är inte bort från tiden med patienterna. Men om det blir tid över gör vi en liten video med arbetskamraterna, säger Kämppi.

Hur är det då att jobba i ett sjukhus fullt med coronapatienter? Och är personalen rädd att bli smittad? Mer om det senare i artikeln.

Antalet patienter på intensiven är nu som högst

I början av veckan fanns 11 coronapatienter på intensivvårdsavdelningen och 14 på bäddavdelningen i Kirurgiska sjukhuset. På intensiven finns 19 platser och på bäddavdelningen omkring 20.

Det nuvarande antalet patienter på intensiven är samtidigt det högsta sedan början av april trots att antalet coronapatienter i intensivvård allmänt har minskat sedan dess.

Personalmängden på Kirurgiska är också större nu än i april.

- Vi trodde tidigare att antalet patienter snabbt stiger, men istället blev läget lugnt ganska snabbt. Det här fortsätter sannolikt de kommande veckorna. Istället för en stor epidemitopp blir det kanske två, tre eller fyra, säger Minna Tallgren som är överläkare inom intensivvården vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

"Blir problem med orken om nödläget pågår en längre tid"

Hur orkar personalen då jobba mitt i en virusepidemi, som kan pågå länge ännu?

- De har orkat bättre än väntat. Inom intensivvården och i en operationssal är man van att tänja sig om det behövs. Men det blir ett problem om nödläget pågår en längre tid, säger överläkare Minna Tallgren.

Tallgren tror att om det nuvarande epidemiläget pågår under hösten kan vissa delar av personalen bytas ut.

- Vi måste i alla fall ge möjligheten att välja om man vill jobba med coronapatienter eller med annat.

Sjukskötare i skyddsutrustning.
Bildtext Fanny Sjögård.
Bild: Privat

"Går inte att prata i långa meningar utan en ordentlig andningspaus emellan"

Fanny Sjögård jobbar som sjukskötare på intensivvårdsavdelningen. Hon säger att skyddsutrustningen först gav henne ångest.

- Nu har jag blivit vanare med den. Men det blir tyngre att andas om man har skyddsutrustningen på i flera timmar. Det går inte att prata i långa meningar utan en ordentlig andningspaus emellan. Och om man svänger på en patient eller sköter patientens hygien blir det väldigt svettigt, säger Sjögård.

Största delen av arbetsdagen tillbringar Sjögård i samma rum som patienter och då har hon på sig andningsskydd, glasögon, rock och hårskydd. Då hon vårdar en patient har hon dessutom på sig ett förkläde och handskar.

- I allmänhet har jag utrustningen på i tre timmar i ett sträck och tar av den bara när jag har paus.

Mycket ny personal har börjat på intensivvårdsavdelningen och Sjögård har därför ibland utbildat nya skötare flera gånger per dag.

- Det har varit tungt. Jag har berättat allt jag vet för att de ska kunna sköta patienter själva.

Sjukskötare i skyddsutrustning.
Bildtext Martha Kämppi.
Bild: Anni Kokkonen

"Det är en ära att få hjälpa patienter"

Martha Kämppi och Anni Kokkonen jobbar båda som sjukskötare på bäddavdelningen.

- Jag var säkert den första som meddelade till avdelningsskötaren att jag vill jobba med coronapatienter. Det lät intressant och är ett viktigt jobb. Jag är orädd som person, säger Kämppi, som innan coronatiden jobbade på Ögon-öronsjukhuset.

- Det är en ära att få hjälpa patienter när vi befinner oss i en världsomspännande kris. Det här är historiskt, säger Kokkonen per telefon från sjukhuset.

Jag var säkert den första som meddelade till avdelningsskötaren att jag vill jobba med coronapatienter

Kokkonen var med när avdelningarna sattes i gång i början av april.

- Det centrala i jobbet har inte ändrats. Vi tar hand om patienterna. Det är bara patientgruppen som är annorlunda. Vi måste skydda oss och noggrant fundera vad vi gör när vi besöker en sal med patienter.

- Några gånger per arbetspass besöker vi i alla fall patientsalen för att ge mediciner och förstås om en patient larmar i klockan. Annars försöker vi minimera besöken på den "smutsiga" sidan, säger Kämppi.

Sjukskötare i skyddsutrustning.
Bildtext Anni Kokkonen.
Bild: Neea Patvikko

Kan bli en het sommar inne på Kirurgiska

Sjukskötarna kallar patientsalen för den smutsiga sidan och övriga delar för rena. På den smutsiga sidan måste man ha på sig skyddsutrustning.

- Det blir snabbt hett och svettigt då man har på sig andningsskydd, vilket gör att imma bildas på visiret när man jobbar, säger Anni Kokkonen.

Hon säger att hon från tidigare vet att salen inne i Kirurgiska sjukhuset kan bli varm sommartid, vilket gör att där kan bli ännu varmare om det blir en varm sommar.

Kokkonen och Kämppi säger båda att stämningen bland personalen är god.

- Om det är tungt har vi skojat till det lite så vi orkar igen, säger Kokkonen.

Patienterna på bäddavdelningen är i bättre skick än de som är på intensiven. Men en del patienter på bäddavdelningen kan behöva hjälp med att andas.

Ingen i personalen har smittats

Fanny Sjögård som är sjukskötare på intensivvårdsavdelningen var först orolig för att själv bli smittad av coronaviruset.

- Jag var orolig över att bli smittad och sedan smitta kolleger i kafferummet. Jag var väldigt orolig för det i början. Men vi skyddar oss så bra och ingen i personalen har smittats. Det har lugnat ner mig.

Jag var orolig över att bli smittad och sedan smitta kolleger i kafferummet

Anni Kokkonen är inte rädd för att själv bli smittad av corona på jobbet.

- Vissa patienter frågar om det här, men jag litar på skyddsutrustningen. Annars försöker jag begränsa sociala kontakter. Tågresan till jobbet kan ge mig ångest, men jag är inte rädd för patienterna.

Enligt överläkare Minna Tallgren har ingen ur personalen på Kirurgiska sjukhuset blivit smittad.

Preliminära resultat från en undersökning som HUS gjort visar att personalen har större risk att bli smittad genom kontakt med arbetskamrater eller i sitt privatliv än genom kontakt med patienter.

Kortare sommarsemester i år

Personalens semestrar kommer att bli kortare än normala somrar. Fler behövs på jobb eftersom möjligheterna att få vård för andra sjukdomar än coronavirus inte får minska.

- Vanligtvis kan man få hålla 20-25 dagars semester, men i sommar får semestern bara vara 15 dagar lång. Den hålls i juni eller juli eftersom det är oklart hur det ser ut i augusti eller september, säger Tallgren.

Liksom för alla andra kan ovissheten över hur länge coronaepidemin pågår vara tung för vårdpersonalen.

- Hur länge kommer det här pågå och när får vi återvända till vår vanliga arbetsplats? Det tar på att inte veta vad som kommer att hända. Jag tänker att jag fortsätter i Kirurgiska sjukhuset över sommaren och sedan får man se, säger sjukskötare Fanny Sjögård.

- Men jag kommer att jobba länge med coronapatienterna. Kanske i ett år framåt. Vem vet? Ingen vet.

Diskussion om artikeln