Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Restauranger öppnar men praktiska restriktioner utmanar krögarna

Från 2020
Uppdaterad 20.05.2020 05:26.
Emma Sandström-Sunqvist, krögare på Pavis pekar på en skylt om säkerhetsavstånd under coronatider.
Bildtext Hälften av sittplatserna och tillräckligt avstånd mellan gästerna. Emma Sandström-Sundqvist funderar på hur allt praktiskt ska ordnas på Pavis inför återöppningen den första juni.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Ännu är det tomt och öde i segelpaviljongen vid Gamla hamn i Jakobstad. Men om ett par veckor ska det igen vara öppet för matgäster både ute och inne.

Även om återöppningen var lika väntad som välkommen, innebär begränsningarna en hel del praktiska utmaningar. Många inom restaurangnäringen följde med regeringens presskonferens kring vad som gäller från första juni.

- Det är både positivt och negativt. Negativt, då beslutet tog för lång tid med tanke på allt som måste förberedas. Men jag hade förväntat mig snävare begränsningar, så allt var hemåt, säger Emma Sandström-Sundqvist, som driver Restaurang Pavis i Jakobstad.

Stängning vid 23 är inget stort problem för Pavis, men att halvera sittplatserna i lokalen lunchtid, utmanar både kundservicen och lönsamheten.

Lunchbuffé förbjuden

Sandström-Sundqvist och de andra delägarna i restaurangen har tillbringat de senaste månaderna med verksamheten på sparlåga.

Hämtmat i begränsad skala har varit arbetsdrygt och otillräckligt, men nu finns förhoppningar på att högsäsongen kan räddas tack vare öppningen.

- Förhoppningsvis får vi kunder så det blir lönsamt att ha öppet. Man måste fundera på sätt att få en god kundgenomströmning, då lunchtiden är begränsad och vi inte får ha buffé längre. Så vi har en hel del praktiska arrangemang kring hur vi serverar maten och hur kunderna kan bänka sig, så att avstånden hålls, säger Sandström-Sundqvist.

Fortsatt hårda krav

Enligt regeringens direktiv ska utskänkningen avslutas klockan 22, vilket inte skiljer så mycket från normalläget på paviljongen. Men också andra krav kom från regeringshåll på tisdagen.

- Det framgick många krav under presskonferensen. Det sätts mycket fokus på restaurangägarnas ansvar. Det förstår jag. Men också kunderna behöver tänka på sina medmänniskor och dra sitt strå till stacken genom att hålla handhygien och avstånd, säger Sandström-Sundqvist.

Emma Sandström-Sunqvist, krögare på Pavis står i en tom restaurang.
Bildtext Emma Sandström-Sundqvist väntar att få välkomna matgäster till restaurangen då högsäsongen börjar.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

På Pavis förutspår man att läget knappast återgår till det normala på en gång. Det finns alltid de som är rädda för smittorisken, tror Emma Sandström-Sundqvist.

Men samtidigt har hon sett ett uppdämt behov av att få gå ut och träffa folk efter veckorna av nedstängning.

- Min hälsning till kunderna är att stöda lokala restauranger enligt egna ekonomiska och hälsomässiga förutsättningar. Men förstås ska man hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk. Men jag tror att många behöver den sociala biten och det lilla extra i vardagen efter allt som nu varit, säger Sandström-Sundqvist.

Diskussion om artikeln