Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Catarina Johansson trodde hon blivit kvitt borreliosen - tills den slog till tio år senare igen

Från 2020
Uppdaterad 20.05.2020 15:59.
Fästing på hand
Bildtext Ta bort fästingen innan den hinner bita fast! Har du haft en fästing för länge på kroppen kan symtomen finnas kvar länge.
Bild: Yle/Jessica Edén

Fästingarna blir allt vanligare, och de sprider sig allt längre norrut, visar forskning som gjorts vid bland annat Åbo Akademi, Åbo universitet och Helsingfors universitet. Det finns borrelia i många fästingar och Catarina Johansson är en som för tio år sedan drabbats.

Fästingforskare Jani Sormunen sätter med pincett en fästing han hittat i skogen in i ett provrör.
Bildtext Fästingforskare Jani Sormunen med en fästing han hittat i Tomasparken i centrala Åbo.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Man har undersökt de 6 619 brev med över 20 000 fästingar som finländarna år 2015 skickade in till fästingforskarna i Åbo.

Borrelios förorsakas av bakterier av arten Borrelia burgdorferi, som återfanns i nästan hälften av de undersökta fästingarna som uppnått vuxet stadium och i en fjärdedel av nymferna.

- Det finns ändå enorma regionala skillnader i förekomsten av fästingar och därmed också i risken att insjukna i borrelios, säger fästingforskare FD Jani Sormunen.

Borrelios kan förorsaka långvariga besvär trots att sjukdomen är övervunnen.

Som aktiv dansare och danslärare hade Catarina Ahlstrand-Jalonen alltid varit rörlig och vig. Men så småningom började axeln bli allt ömmare.

Ömheten och värken spred sig, så att det gjorde ont i armbågen och i musklerna, sedan i hjärtat, och på allt fler ställen.

En person står bakom ett träd och håller armarna om stammen.
Bildtext Illustrerande bild. Catarina hade smärtor och fick svårt att prata.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Hon fick kortisonsprutor, men inget hjälpte. Flera olika läkare undersökte henne och gav olika diagnoser, men symtomen höll i sig.

- Till sist fanns det en läkare som till och med sa att "du borde säkert gå på en psykisk utredning, då du har så mycket fel hela tiden".

En borreliainfektion är behandlingsbar. Har man fått rätt antibiotika i rätt tid så har man eliminerat infektionen.

― Dag Nyman, läkare och professor

Istället blev Ahlstrand-Jalonen bara sjukare.

Då hon en morgon inte längre kom upp ur sängen på grund av all värk i alla leder, fick hon äntligen en läkare som trodde på henne. Proverna var diffusa, men de visade att hon hade neuroborrelios.

Då sjukdomen pågått så länge fick hon antibiotika intravenöst i tjugo dagar. Vanligtvis räcker det för att bli frisk från neuroborrelios, men då Ahlstrand-Jalonen slutade medicineringen fick hon både neurologiska och kognitiva besvär.

En fästing har bitit sig fast i huden.
Bild: Sini Ruohonen

Ahlstrand-Jalonen var sjukskriven i ett helt år, innan hon var så frisk att hon vågade tro på att sjukdomen och symtomen var förbi.

- Nu ett år senare har jag blivit bättre, mycket bättre, och jag tror att man kan bli helt frisk, sade Ahlstrand-Jalonen i en intervju för Svenska Yle våren 2010. Du kan lyssna på intervjun på Yle Arenan.

Tio år senare dyker samma besvär upp

Nu exakt tio år senare ringer vi upp Catarina på nytt, för att fråga hur hon mår nu.

Mycket har förändrats. Catarina heter Johansson nuförtiden, har ny familj, har flyttat, och har nyss fött barn.

Men besvären finns kvar.

- Jag flinade när jag hörde din fråga. Jag har varit bättre emellanåt, och just i dag mår jag bättre igen, men jag har haft genomgående smärta i lederna hela våren.

Fick ny infektion 2018

Då Johansson fick borrelios första gången prövade hon olika behandlingar med antibiotika som tabletter och intravenöst, men märkte att hon inte blev återställd.

Hon prövade många olika naturmetoder, besökte kinesiska läkare, homeopati, en indisk yogaklinik innan hon slutligen upplevde att hon hittade hjälp med bioresonans. Det finns ändå inga vetenskapliga belägg för att bioresonans skulle fungera.

I fem år kände Johansson sig frisk, men sommaren 2018 fick hon fästingar igen. Blodproven låg lite över gränsvärdena, men eftersom proverna inte alltid ger tillförlitliga svar, så tog hon det inte på allvar.

En teckning av en dam med svampkorg som upptäcker en fästing på sin arm.
Bildtext Catarina Johanssons bild av sig i skogen.
Bild: Catarina Johansson

- Nu inser jag att jag antingen fick en ny infektion 2018, eller så har en liten del av sjukdomen levt kvar och den har aktiverats då jag hade dåligt immunförsvar eller på grund av graviditeten.

Behandlad borrelios lever inte kvar - men symptomen kan göra det

Läkaren och professorn Dag Nyman är expert på fästingburna sjukdomar. Han konstaterar att en borreliainfektion kan vara långvarig och besvärlig, men att adekvat antibiotika biter på infektionen.

Nyman förklarar att problemet med borrelios är att de flesta symptom i samband med en borreliainfektion är så diffusa att de inte kan hjälpa den drabbade till rätt diagnos.

Det finns ingenting som tyder på det

― Läkaren Dag Nyman om huruvida så kallad kronisk borrelios existerar eller inte.

Det enda typiska symptomet för borrelios är den röda ringen, ett växande rött utslag. Annars är symptomen på en borreliainfektion så diffusa att det inte går att peka på något visst besvär och säga att det är ett typiskt tecken på borrelios.

Dag Nyman räknar upp att man kan misstänka borrelios om man har symptom från centrala nervsystemet (hjärnan), det perifera nervsystemet (känsel- eller rörelsenerverna), om man har problem med ledinflammationer eller om man har kroniska hudproblem.

Till exempel en svår ansiktsförlamning i samband med en borreliainfektion försvinner inte nödvändigtvis trots framgångsrik behandling. Den skada som redan är skedd blir kvar.

― Dag Nyman, läkare och professor

- Där kan en borreliainfektion vara långvarig. Vi vet att i huden kan borrelia vara en aktiv infektion i tiotals år. I stöd- och rörelseapparaten kan det vara månader och år, och i nervsystemet kan det sitta i flera månader också.

Dag Nyman betonar starkt att en borreliainfektion är behandlingsbar. Har man fått rätt antibiotika i rätt tid så har man eliminerat infektionen.

- Men skador kan sitta kvar, understryker Nyman.

Nyman ger som exempel att en svår ansiktsförlamning i samband med en borreliainfektion inte nödvändigtvis försvinner trots framgångsrik behandling. Den skada som redan är skedd blir kvar.

Att det skulle finnas något som kunde kallas kronisk borrelios eller persistent borrelios avvisar Dag Nyman bestämt.

- Det finns ingenting som tyder på det.

Nyman förklarar att "kronisk" skulle betyda att man har en infektion som är kvar i kroppen trots en adekvat antibiotikabehandling och att infektionen skulle kunna ge ytterligare symptom.

- Man har blandat ihop det tillstånd man har efter en behandlad infektion med symptomen på en obehandlad infektion, konstaterar Nyman. Tyvärr är det ofta så att man inte har haft rätt diagnos från början.

Läkarna vill först utesluta andra sjukdomar

Catarina Johansson säger att hennes nya symtom påminner "skrämmande mycket" om de symtom hon hade för tio år sedan. Det tyder på neuroborrelios.

Det har också tagits blodprov, men på grund av att man i Finland nu undersöker så många coronavirusprov har hennes blodprov fått vänta i fem veckor redan.

Läkarna har inte hittat reuma, och man vill ännu utesluta MS. Läkarna har inte gett diagnosen borrelios, men under tiden har hon ändå fått en ny antibiotikakur.

Efter tre veckor med neurologiska problem valde Johansson ändå att avbryta kuren.

Gammal engelsk träsäng vid ett fönster.
Bildtext Catarina har igen haft svårt att komma upp ur sängen.
Bild: Digadigado / CC-BY-SA-4.0

- Jag har under tre veckor mått så apa dåligt som man bara kan. Läkarna sade att det hör till, att det är normalt att symtomen i början kommer till ytan med antibiotikabehandling.

Så precis nu har Johansson bestämt sig för att sluta med antibiotikan. Hon ändrade också sin kost och prövar på bioresonans igen.

- Visst kan någon tycka att jag är galen som lämnat antibiotikan nu när jag ändå har börjat med den, men jag kan inte genomgå de neurologiska besvären som började komma upp på ytan, och jag vet hur det gick första gången och att jag fick hjälp genom en alternativ väg.

Hon poängterar ändå att antibiotika fungerar för väldigt många med borrelios, och att den som haft en fästing på sig borde ta en antibiotikakur genast, istället för att vänta och se och kanske ha reumatism tio år senare.

Vad kunde läkarna göra annorlunda om uppgivna människor tyr sig till alternativa vårdformer utan verkan?

Dag Nyman säger att han bara kan spekulera i varför en del vänder sig till så kallade alternativa vårdmetoder. Hans erfarenhet säger att en av orsakerna kan vara att man själv tror att besvären beror på borrelios.

-Och så beslutar man utan vidare utredningar att behandla med antibiotika. Det kan hjälpa tillfälligt men besvären kommer igen.

Man kan utesluta borrelios med moderna metoder

― Dag Nyman, läkare och professor

Nyman förklarar att om man inte har utrett andra alternativ till besvären så ska man inte behandla med antibiotika.

- Det som kan behövas för att läkarna ännu bättre ska kunna ta hand om dessa patienter i fortsättningen är att man inte diagnostiserar borrielios bara på känsla. Man måste göra en ordentlig utredning av de alternativa orsakerna. Man kan utesluta borrelios med moderna metoder.

Catarina Johansson trodde redan att hon hade besegrat borreliosen.

- Men jag älskar att gå i skogen, och fastän vi har "punkkicheck" på hela familjen varje gång vi varit ute, så hade jag två fästingar på mig för två år sedan.

Barrskog.
Bildtext Catarina är en skogsmänniska.
Bild: Nora Engström / Yle

Hon kommer att fortsätta vandra i skogen, trots att det finns mycket rådjur och fästingar där hon bor. Och hon kommer att fortsätta undersöka alla familjemedlemmar efter att de varit utomhus.

Hur mår du om tio år?

- Nu ska jag inte säga samma sak som för tio år sedan, att jag kanske har en reumatisk diagnos. Istället hoppas jag att jag är i en helt annan situation, att jag är jättefrisk och att jag har gjort ett bra beslut.

Kvacksalveri eller fungerande vård? Allt fler tyr sig till alternativ vård

35:16

Artikeln är uppdaterad och ändrad den 20.5.2020 kl.14:15. En intervju med professor Dag Nyman har lagts till och några formuleringar har tagits bort. Tidigare stod det att Catarina Johanssons borrelios fanns kvar i kroppen och började ge symptom igen. Det påståendet är raderat eftersom man enligt nuvarande forskning inte har några belägg för att en borreliainfektion skulle kunna bli kronisk.

Diskussion om artikeln