Den kritiska debatten om coronaåtgärderna kommer att dröja, i Sverige och i resten av Norden
Folkhälsonationalism, landskamp om coronastrategier, skyhöga stödsiffror för statsministern och en ganska tyst opposition. Coronakrisen har lett till konsensuspolitik i hela Norden och så kommer det att vara ett bra tag. Det säger de nordiska politiska kommentatorerna hos SVT, NRK och DR som Svenska Yle talat med.

Politisk konsensus råder kring coronaåtgärderna i Sverige och Norden
– När det gäller smittspridningen råder det politisk vapenvila, alla partier påpekar att vi ska lyssna på experterna.
Elisabeth Marmorstein är politisk kommentator på SVT, och förklarar att regeringen i Sverige har så högt förtroende just nu att det blir svårt för oppositionen att hävda sig genom att kritisera den. Sverigedemokraterna försökte i början, men insåg snabbt att det inte lönade sig. Den kritiska diskussionen rör egentligen bara ekonomin och stödpaketen
– Som alltid i en kris så sluter väljarna upp kring de ledare de har, det ser vi i Sverige och i andra länder. Och att svenskarna hoppas och tror att den egna strategin ska vara den bästa bidrar och gör det svårare.
Statsminister Stefan Löfven anses ha klarat krisen bra och för socialdemokraterna som hade katastrofsiffror före coronakrisen går det nu bättre än på många många år. Men fenomenet att stöda sina ledare i kristid är något som syns i många länder.
Som alltid i en kris så sluter väljarna upp kring de ledare de har
Danmark är ett av de tydligaste exemplen, med statsminister Mette Frederiksen som just nu älskas av folket så det blir riktigt svårt för oppositionen att kritisera henne för något annat än att det är för mycket av enkvinnasshow.
– Kritiken i Danmark handlar om att Mette Frederiksen har varit för diktatorisk och bestämt för mycket själv, säger Jens Ringberg, politisk kommentator på DR.
Danmark var det första landet i Norden som stängde ner och Mette Frederiksen tog tidigt ett starkt tag om budskapet om hur stor kris det var fråga om. Med ledord som "Nu ska vi stå samman, men hålla avstånd" har hon fått stor uppbackning för sin hantering. Besluten i Folketinget har fattats i 100 procents enighet, men det är statsministern som får tacket.
– Det har skapats en krisstämning och där kan vi bara konstatera att det tydligen ligger i danskarnas natur vid en kris att backa upp statsministern i mycket hög grad! Och då blir det väldigt svårt att föra en politisk debatt, säger Ringberg.
Det har skapats en krisstämning och då blir det väldigt svårt att föra en politisk debatt
De hårda tagen i Danmark påverkade också coronapolitiken i Norge. Det började ställas så höga krav på åtgärder att när statsminister Erna Solberg sedan meddelade om dem fick de väldigt stor förståelse, förklarar Lars Nehru Sand, politisk kommentator på NRK:
– Åtgärderna fick stort stöd och förståelse, trots att man såg de stora konsekvenserna för näringslivet och arbetslösheten. Man tänkte väl att äntligen tar de krisen på allvar.
Samma tendenser har setts i alla länder i Norden. Någon stor debatt om nedstängning fördes inte, men när det varit dags att öppna upp har kritiken så småningom vaknat.
– Det är klart det är svårare och mer komplext när man ska öppna upp än stänga ner, säger Lars Nehru Sand.
Det är klart det är svårare och mer komplext när man ska öppna upp än stänga ner
Men den riktigt starka kritiken om vad som gått rätt och fel låter ändå vänta på sig. I Sverige har diskussionen de senaste veckorna handlat mycket om misslyckandet med att skydda äldreboendena, medan det i Norge och Danmark finns en antydan till diskussion om att åtgärderna kanske var för starka, exempelvis när det gäller skolstängningarna.
– Beroende på hur den svenska strategin lyckas så kommer vi att få en efterdebatt som blir väldigt besvärlig för regeringen, men det kommer att dröja innan vi hamnar där, säger Elisabeth Marmorstein.
Beroende på hur den svenska strategin lyckas så kommer vi att få en efterdebatt som blir väldigt besvärlig för regeringen
I Norge kommer efterhanteringen att påverkas av att det är stortingsval nästa år, säger Lars Nehuru Sand:
– Det är svårt att säga om det påverkar så man fortsätter att stötta regeringen för att det är kris, eller om regeringen lämnas ensam med ansvaret. Det är allt för tidigt att säga.
Men alla tre politiska kommentatorer säger att det kommer att ta ett bra tag innan den politiska debatten är normal igen. Nu kommer den att fokusera mycket på ekonomin och på återuppbyggnaden, men mindre på om själva krishanteringen var lyckad.
Var vi tillräckligt förberedda på en pandemi? Det var vi inte. Men det blir mediernas roll att ställa de frågorna.
DR:s Jens Ringberg påpekar att när oppositionens kritik saknas faller kritikerrollen i större grad på medierna:
– Det blir medierna som får presentera kritik: Var vi tillräckligt förberedda på en pandemi? Det var vi inte. Men det blir mediernas roll att ställa de frågorna.
