Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De säkerhetspolitiska Gullrandadiskussionerna hålls på söndag – årets tema coronapandemins inverkan på världen och våra värderingar

Från 2020
Uppdaterad 22.05.2020 09:45.
Sauli Niinistö sitter vid bord med mikrofoner på Gullrandamöte
Bildtext Sauli Niinistö vid Gullrandadiskussionerna år 2015.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Blir det samarbete eller konkurrens efter corona, kan vi skapa en bättre morgondag, avstannar globaliseringen - och får vi något bättre i stället? President Sauli Niinistös Gullrandadiskussioner påverkas nu också av coronaviruset. Årets säkerhetspolitiska samtal hålls på söndag, men inte i Nådendal, utan virtuellt.

De så kallade Gullrandadiskussionerna startade år 2013, året efter att Sauli Niinistö hade blivit president. Samtalen hålls vanligtvis på presidentens sommarresidens i Nådendal, i samarbete med Utrikespolitiska institutet.

Men i år blir platsen Böle i Helsingfors. Temat är hur coronapandemin påverkar omvärlden, Finland och våra värderingar. Presidenten vill diskutera hur vi ska anpassa oss till förändringarna som världen möter efter krisen, och hur vi själva kan påverka förändringarna.

"Sluta tala förbi varandra!"

Temat för Gullrandadiskussionerna, som ordnas under två dagar i juni, har alltid varit utrikes- och säkerhetspolitik.

På senare år har man haft också internationella toppgäster. I fjol var det den tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier, året före FN:s generalsekreterare.

Syftet med Gullranda diskussionerna sades vara att skapa ett nytt nationellt forum för diskussion, som öppet och kritiskt dryftar Finlands utrikes- och säkerhetspolitik.

När president Niinistö öppnade diskussionerna 2013 ansåg han att det fanns skäl att försöka komma ifrån tendensen i Finland att tala förbi varandra. Senare har han uppmanat deltagarna att utmana, men också lyssna på, varandra.

Virtuellt för hela folket

Presidenten har med Gullrandasamtalen velat ge möjlighet till snabb dialog om aktuella frågor inom utrikes- och säkerhetspolitiken.

En del av sessionerna har varit öppna för pressen, men de flesta diskussionerna har förts enbart med de inbjudna, några hundra deltagarna.

I år har hela Finlands folk möjlighet att vara med. Publiken uppmanas att sända frågor och kommentarer som får svar i direktsändningen i TV1 och Arenan på söndag.

Evenemanget inleds och avslutas med diskussioner där president Niinistö är med.

Världspolitik, ekonomi och kultur

I starten debatterar presidenten med arkiatern Risto Pelkonen och ordföranden för Finlands gymnasistförbund Adina Nivukoski.

Som avslutning möter president Niinistö statsminister Sanna Marin (SDP) och riksdagens talman, tidigare statsminister Matti Vanhanen (Centern).

I de övriga temadebatterna deltar diverse politiker, professorer och personligheter. Man avhandlar bland annat världsekonomin och den nya världsordningen efter coronakrisen, globaliseringens framtid samt värderingar och relationer.

Allmänheten uppmanas delta i diskussionerna genom att skicka in frågor och kommentarer på webbadressen yle.fi/kultaranta eller WhatsApp-numret 044 421 4530.

President Niinistö och deltagarna i Gullrandadiskussionerna svarar på frågorna i sändningen på TV1 och Arenan.

Svenska Yle streamar och livebloggar från evenemanget.

Diskussion om artikeln