Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Större publikmängder på sportevenemang kan bli aktuella redan i juli – minister Kosonen: ”Om det går bra i juni kan vi tänka på andra lösningar”

Från 2020
HIFK-supportrar har tänt facklor på läktaren.
Bildtext Hur går det för Helsingforsderbyna i år?
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Från och med den 1 juni är det fritt fram att ordna evenemang för upp till 500 personer. Men det räcker inte, har idrottsfältet konstaterat redan tidigare. Nu berättar forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen att det kan komma nya bud redan i juli.

Samtidigt som coronaläget i Finland blir bättre lättar regeringen också på sina restriktioner. Det stod klart redan tidigare att idrottsserierna får grönt ljus att köra igång med specialarrangemang i början av juni.

De flesta inhemska serierna har nu slagit fast när de ska återvända. Nationella ligan kör igång halvvägs in i juni, herrarnas division 1 i slutet av månaden och herrarnas fotbollsliga sparkar igång den 1 juli.

Men det innebär inte att allt skulle vara frid och fröjd. För klubbar vars publiksnitt överskrider 500 per hemmamatch innebär det en ekonomisk förlust att arrangera matcher då restriktionerna är i kraft.

– Det är som att ha en restaurang och säga att kökspersonalen nog ska laga mat men inte få betalt för det, konstaterade FF Jaros vd Fredrik Haga för Yle Sporten förra veckan.

– Det handlar om en allvarlig epidemi och att tillåta evenemang för 500 personer var det första stora steget som vi vågade ta, förklarar forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (c) i Yles tv-program A-studio där ämnet var på tapeten på tisdagskvällen.

Hanna Kosonen på presskonferens.
Bildtext Minister Hanna Kosonen.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Regeringen har tidigare menat att publikbegränsningen ska vara i kraft till slutet av juli, men då regionförvaltningsverken på tisdagen presenterade sina direktiv gällde de endast fram till slutet av juni.

Finlands olympiska kommittés vd Mikko Salonen efterlyste därför nya direktiv så snabbt som möjligt. Förutsatt att läget tillåter det borde regeringen se över sin linje före juli, tycker han.

– Statsrådet har sagt att restriktionen är i kraft fram till slutet av juli, men regionförvaltningsverken kan inte göra direktiv för mer än en månad. Så juli är fortfarande på bordet, säger han och får medhåll av fotbollsligans vd Timo Marjamaa:

– Vi har exempelvis arenor dit det ryms 17 000 åskådare. Där kan vi bra se till att alla håller avståndet till varandra både genom att sälja numrerade biljetter och att ha personal på plats för att övervaka det. Det är i mitt tycke mycket tryggare än att gå fritt på stan.

Kosonen öppnade i sitt svar för att faktiskt lätta på restriktionerna redan i sommar.

– Förhoppningsvis går allt bra i juni och i så fall kan vi tänka på andra lösningar. Ni kan tro att jag är på idrottens sida i den här frågan och det är det här jag jobbar för, säger hon.

Nya stödpaket behövs, men oklart om sådana är på kommande

Fram till tisdagen kunde idrottsföreningarna ansöka om ekonomiskt stöd från undervisnings- och kulturministeriet. Ministeriet fick nästan 1000 ansökningar på sammanlagt 25 miljoner euro. Det är 11 miljoner euro som delas ut.

FOK:s Salonen påpekade att summan inte räcker. Kommittén utredde tidigare att idrottsfältet i Finland gick back 80 miljoner euro bara fram till slutet av maj och att förlusterna också kommer att bli stora under sommaren.

– Idrotten kommer inte att se likadan ut efter pandemin, säger han.

Marjamaa underströk i sin tur att coronapandemin också sätter press på näringslivet, som i sin tur inverkar på hur mycket företag och mecenater kan stöda finsk fotboll.

– I värsta fall talar vi om en konkursvåg. Det är en väldigt osäker situation, säger Marjamaa.

Kosonen kunde ändå inte lova att nya stödpaket är på kommande.

– Regeringen förhandlar om nya paket just nu. Vi är mycket medvetna om hur svår idrottens sits är, men vi måste se hur livet börjar rulla på efter allt det här, säger hon.

Kosonen, Salonen och Marjamaa intervjuades av Sakari Sirkkanen. Artikeln baserar sig på Urheilupomot penäävät helpotusta 500 hengen kokoontumisrajoitukseen jo heinäkuussa – ministeri Kosonen: "Toivon, että kesäkuu näyttää hyvältä ja voimme miettiä ratkaisuja uudelleen" skriven av Kirsi Teiskonlahti.

Diskussion om artikeln