Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företagen hoppas på stimulans för att få igång ekonomin efter coronaepidemin

Från 2020
Mies syö lounasaikaan Friends & Burgers -ravintolassa Helsingissä.
Bildtext Majoriteten av företagen som svarade på enkäten vill se en tillfälligt sänkt moms på restaurangmat och -dryck.
Bild: Silja Viitala / Yle

Företagen hoppas att regeringen satsar på kraftig stimulans för att få i gång ekonomin igen efter coronavirusepidemin, enligt Centralhandelskammarens nya enkät.

Av de företag som svarade på enkäten var 80 procent positivt eller mycket positivt inställda till att öka hushållsavdraget. En nästan lika stor andel, 78 procent, ville sänka momsen tillfälligt till tio procent på restaurangmat och -dryck.

En majoritet gav också sitt stöd till en sänkt inkomstskatt och till satsningar på att förbättra vägarna.

Enligt Centralhandelskammarens vd Juho Romakkaniemi visar enkäten att företagen hoppas på stimulans via olika skattebeslut.

– Jag hoppas att regeringen litar på att företagen vet hur och med vilka medel man får i gång konsumtionsefterfrågan och därmed på hela ekonomin, säger Romakkaniemi, i ett pressmeddelande.

"Hoppas regeringen lyssnar på företagen"

Enligt Romakkaniemi är det viktigt att regeringen i förhandlingarna om tilläggsbudgeten nästa vecka fattar kloka beslut.

– Ideologiska orsaker får inte förhindra tillfällig stimulans, utan man måste ta till snabba och effektiva åtgärder. Jag hoppas att regeringen lyssnar på företagen, för det här handlar allra främst om finländarnas jobb.

Centralhandelskammarens enkät utfördes den 18 maj och nästan 3 400 av handelskammarnas medlemsföretag svarade på enkäten.

Källa: STT

Diskussion om artikeln