Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De östnyländska examensfesterna ordnas virtuellt: "Jag kommer att säga att de ska sjunga med men att de inte ska sätta på mikrofonen"

Från 2020
Uppdaterad 22.05.2020 08:13.
En studenthatt ovanpå vitsippor.
Bildtext I år ser de östnyländska dimissionerna annorlunda ut. (Arkivbild.)
Bild: Anniina Nirhamo/Yle

Examensfesterna kommer i år att ordnas virtuellt. Trots det hoppas både Prakticum och gymnasierna i Borgå, Sibbo och Lovisa på att få fira sina utexaminerade i verkligheten den 29 augusti - om situationen tillåter.

Många har grubblat över hur examensfesterna ska ordnas på grund av den rådande pandemin.

Nu står det klart att de svenskspråkiga examensfesterna i Östnyland kommer att ordnas på distans. Det är endast små detaljer som skiljer de olika skolornas firande från varandra.

Gymnasierna i Borgå, Sibbo och Lovisa livestreamar

Gymnasierna i Borgå, Sibbo och Lovisa kommer att ordna sina examensfester genom att ha en livestream som går ut lördagen den 30 maj.

Alla tre gymnasier kommer också att kombinera våravslutning och studentfest i en och samma stream.

Streamen kommer att innehålla tal, musik, kungörelse av studenter, mösspåläggning och stipendieutdelning. Det mesta kommer alltså att ske i realtid med vissa mindre undantag.

- Jag kommer att läsa upp alla studenters namn och sen också berätta om vilka som får årets stipendier. Så det blir lite liknande som vi har brukat ha tidigare år, berättar Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson.

En kvinna sitter bakom ett skrivbord med mycket papper på.
Bildtext Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson kommer att dela ut stipendier i en livestream. (Arkivbild.)
Bild: Yle / Mira Bäck

Att sjunga tillsammans men på varsitt håll

Trots att det i princip skulle vara möjligt med en tvåvägskommunikation kommer alla tre gymnasier att ha en envägskommunikation med de som följer med streamen.

Sibbo Gymnasiums rektor Linus Dolk menar att man traditionsenligt också kommer att sjunga under ceremonin.

Bland annat "Den blomstertid nu kommer" och "Studentsången" ska sjungas tillsammans, men på varsitt håll.

- Jag kommer att säga att de ska sjunga med men att de inte ska sätta på mikrofonen. För min erfarenhet är att det kan bli lite fördröjning och rundgång då man har många mikrofoner på samtidigt. Och den kakofoni som skulle uppstå är inte värt det helt enkelt, säger Dolk.

Kukkia kukkakaupan edessä
Bildtext Snittblomman är en klassisk examensgåva. (Arkivbild.)
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Podie, blommor och konferencier

Yrkesinstitutet Prakticum kommer också att ha en virtuell examensfest. Skillnaden är att den kommer att vara bandad på förhand och tillgänglig en längre tid.

Med andra ord kan de utexaminerade och deras nära och kära titta på videon när de känner för det.

- Vi delar den med alla studerande och vårdnadshavare. De som väljer att ha en fest eller tillställning den här våren kan se på den tillsammans, berättar Prakticums rektor Laila Andersson.

I videon kommer en konferencier att guida tittarna genom programmet som består av flera olika tal och en video gjord av några studeranden i Borgå.

Talen kommer också traditionsenligt att framföras vid ett podie med tillhörande blomsterarrangemang för att stämningen ska bli mer festlig.

Laila Andersson rehtori oppilaitosessa Prakticum.
Bildtext Laila Andersson berättar att Prakticum också hoppas på att få fira mer den 29 augusti. (Arkivbild.)
Bild: Markku Rantala / Yle

Avgångsbetyget på posten eller i handen

I gymnasiernas fall kommer avgångsbetygen att skickas hem till de utexaminerade medan man inom Prakticum får möjligheten att själv hämta sitt betyg tillsammans med sin basgrupp.

- Den 4.6 och 5.6 får de som blir utexaminerade komma på plats och få sitt betyg. Om vädret tillåter är vi ute och annars får de komma in en och en, berättar Prakticums rektor Laila Andersson.

En dukat bord med stora blomsterarrangemang, plockmat och vinglas med rödvin.
Bildtext I vår blir det inga storslagna examensfester på grund av pandemin. Istället får alla fira på varsitt håll och ta del av ceremonin virtuellt. (Arkivbild.)
Bild: Mostphotos

Den fysiska festen skjuts upp till sensommaren

Trots att det mesta sker på distans just nu så finns det ändå planer på att fira på ett mer fysiskt sätt lördagen den 29 augusti.

Den dagen kommer både Prakticum, och gymnasierna i Borgå, Sibbo och Lovisa att ordna mer traditionella examensfester där alla får delta - om situationen tillåter.

Lovisa gymnasiums rektor Anders Nordström hoppas att de utexaminerade då får ta igen det de missat.

- Då får de förhoppningsvis ha en rejäl studentfest, säger Nordström.

Han hoppas också att det då skulle vara möjligt för studenterna att bjuda in släkt och vänner och fira såsom en utexaminering firas bör.

Diskussion om artikeln