Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Innebandyligan byter namn – från och med nu spelar både damerna och herrarna i ”F-liiga”

Från 2020
Uppdaterad 20.05.2020 10:52.
SPV firar mål.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Juha Käenmäki / Salibandy.fi

FM-ligan i innebandy har bytt namn. Från och med säsongen 2020/21 spelar man under namnet ”F-liiga” i ett försök att bli mer tilltalande internationellt. Namnbytet gäller både dam- och herrligan i innebandy.

– Vi är väldigt ivriga. Det är startskottet för en ny tid. Och vi har jobbat väldigt hårt för det här, säger F-liigas vd Kimmo Nurminen i ett pressmeddelande.

Namnbytet är enligt innebandyförbundet en del av ligans nya strategi. Målet är att göra ligan till världens ”mest värdefulla innebandyserie” och den mest tillgängliga bollsportsserien i Finland.

Kimmo Nurminen poserar med en t-skjorta med ligans nya logo.
Bildtext Kimmo Nurminen poserar med en t-skjorta med ligans nya logo.
Bild: Lehtikuva

Vad det innebär i praktiken visade sig vara att byta namn till något som enligt förbundet kan hänvisa till ”Floorball”, Finland – eller falken som nu pryder ligans logo.

Allt för att göra ligan till en internationellt åtråvärd produkt.

– Innebandy växer kraftigt ute i världen. Vi vill att intresset riktar sig mot uttryckligen den finska ligan. Därför skapade vi ett varumärke som fungerar internationellt, säger Nurminen.

Flera matcher i Estland

Företagaren Peter Vesterbacka är en av dem som suttit med i arbetsgruppen. Han berättar för Iltalehti att ambitionerna att röra sig utomlands ingalunda tar slut vid namnbytet.

– Nästa år kommer varje lag att spela minst en match i Tallinn i Estland, avslöjar han för tidningen.

Peter Vesterbacka.
Bildtext Peter Vesterbacka.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Dessutom har ligan sålt tv-rättigheter till både Tjeckien och Slovakien.

– Vi kommer att bli synligare utanför landets gränser. Alla jobbar för att inte bara bli en konkurrenskraftig produkt i Finland utan också globalt, säger Vesterbacka till Iltalehti.

Delade åsikter om namnet

Enligt STT är alla inte överens om att namnet är så bra som ligaledningen verkar tycka. En av dem som är tveksam är landslagsstjärnan Peter Kotilainen.

– Jag fick höra om det förra veckan då vi gjorde reklamvideor. Det är förstås bra att ha ett gemensamt varumärke, men namnvalet väcker frågor. Det känns lite väl svårt för finländare, säger Happee-spelaren.

Classic-liraren Sami Johansson smågillar det.

– Jag ser det inte som något problem att människor inte förstår det direkt. Det väcker ju bara intresse. En fräsch idé, säger han för STT.

Gäller både damerna och herrarna

Beslutet är så till vida historiskt att både dam- och herrlagen i framtiden kommer att spela under samma namn. Det finns 16 damlag och 14 herrlag som spelar på liganivå i Finland.

Tidigare har ändå damligan varit indelad i en A- och B-liga och det står fortfarande oklart exakt hur de nya serierna ska se ut.

– Damerna kommer ändå att spela i sin serie och herrarna i sin, förklarar Nurminen i en video med frågor och svar om namnbytet som förbundet laddat upp på YouTube.

– Det var viktigt för oss att alla spelar under samma varumärke, understryker han.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln