Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina blir storägare i flygbolaget Norwegian - bolaget får krislån av norska staten

Från 2020
Uppdaterad 20.05.2020 12:20.
norwegian
Bildtext Kan Norwegian räddas?

Det krisdrabbade flygbolaget Norwegian har kommit ett steg närmare en räddning. I morse kom beskedet i form av ett börsmeddelande om att bolaget uppfyller villkoren för att få krislån av norska staten.

Norwegian har säkrat statliga lånegarantier på tre miljarder norska kronor (270 miljoner euro), vilket i praktiken betyder att bolaget kan sjösätta sin räddningsplan som bland annat innebär en nyemission på 400 miljoner norska kronor.

Utsikten om att emissionen blir av har fått Norwegians kurs att rasa på börsen i dag. Efter tio minuters handel på Oslobörsen hade aktien tappat 50 procent av sitt värde. Placerarna befarar att antalet aktier i Norwegian mångfaldigas och blir därmed billigare.

Kina går in som storägare

Samtidigt står det klart att den kinesiska staten kommer att bli storägare i Norwegian. I ett börsmeddelande heter det att bolaget BOC Aviation, som ägs av kinesiska staten, kommer att köpa aktier motsvarande 12,67 procent av bolagets alla aktier.

I och med att obligationsinnehavarnas fordringar på bolaget omvandlas till andelar blir det irländska leasingbolaget Aercap Holdings största ägare i Norwegian.

Norwegians vår har varit dramatisk. Bolaget drogs med enorma problem redan före coronakrisen. I en vädjan till Norwegians bolagsstämma nyligen vädjade bolagets vd Jacob Schram till aktieägarna att de skulle godkänna en räddningsplan för att öka bolagets eget kapital och därmed få tillgång till statsgaranterade krediter.