Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Väldigt liten risk att smittas i Österbotten just nu enligt läkare - "Men ordna ändå inga stora studentkalas"

Från 2020
Uppdaterad 20.05.2020 13:04.
Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus.
Bildtext Överläkare Heikki Kaukoranta i Vasa.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Överläkare Heikki Kaukoranta i Vasa glädjer sig stort åt att smittspridningen i Vasa sjukvårdsdistrikt är nere på nästan noll. Nu har det gått en hel vecka utan nya coronafall.

- Jag är verkligen jättenöjd med vår situation. Det här betyder att folk har skött sig mycket fint och både hållit avstånd och tvättat händerna, det hade inte varit möjligt annars, säger Kaukoranta.

På två veckor har endast ett nytt fall bekräftats inom sjukvårdsdistriktet.Det betyder enligt Kaukoranta att de smittkedjor man tidigare i våras slog larm om att man inte lyckats spåra hela vägen inte ledde till ökad smittspridning.

- Patient noll smittade knappast fler än en person i det fallet, vilket är mycket bra. Just nu skulle jag säga att det råder väldigt liten risk att bli smittad av viruset i Vasa och nästan ingen alls i övriga Österbotten.

Ingen ökad smittspridning efter att Nyland öppnades upp

Då den stängda gränsen mot landskapet Nyland öppnades upp för en månad sedan hörde Heikki Kaukoranta till de läkare i Vasa som var bekymrade.

Idag är han glad över att farhågorna inte besannades - vi fick ingen ökad smittspridning.

- Men Helsingfors och Nyland skiljer sig ändå fortsättningsvis från övriga landet, med åtta gånger fler fall. Om folk börjar resa mycket i sommar är det troligt att vi får nya fall.

Ordna inga stora studentkalas

Resor inom landet kan man kanske ändå göra om man iakttar viss försiktighet, menar Kaukoranta. Däremot är han mer tveksam vad gäller resor till och från Sverige eller övriga utlandet.

- Då är risken att vi snabbt är tillbaka på ruta ett, där vi var för några månader sedan. Då kom smittan till oss från Sverige, Italien och Österrike.

Trots att smittspridningen just nu är så minimal inom Österbotten hoppas Kaukoranta också att man hörsammar regeringens riktlinjer vad gäller vårens student- och examensfester. En samling på max tio personer är rekommendationen i maj månad.

- Jag förstår att många är besvikna, men jag vill inte att någon student ska behöva ha på sitt samvete att någon smittades och blev svårt sjuk just på deras fest. Ha en liten fest nu och en större fest senare. Om vi lyckas hålla situationen under kontroll så finns alla möjligheter att ha en större fest i höst.

Diskussion om artikeln