Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vill utveckla Kräkelsundet till maritim bas - Tolkisbo: Idén i sig är fin men jag skulle kanske lite bromsa storleken

Från 2020
Ulf Johansson
Bildtext Tolkisbon Ulf Johansson brukar sjösätta sin båt i Kräkelsundet. Han har redan hunnit ut på havet några gånger i år.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Borgå stad vill utveckla Kräkelsundet i Tolkis. Området kan bland annat få industri och en småbåtshamn, men det ska också gå att njuta av naturen.

Kräkelsundet ligger på yttersta änden av udden mellan Dansholmen och Emsalö bro. Det är en lugn och naturskön plats.

Smäckra segelbåtar guppar lugnt i vågorna, fasttöjda vid bryggorna som sträcker sig ut i vattnet.

En bit bort syns en hälsning från det förflutna: Rostbruna skelettrester från en sjunken båt sticker upp ovanför ytan.

- Här brukar vara ganska många trailrar på sommardagarna när folk far ut för att fiska eller bara åka. Annars är det tomt men det är vackert häromkring, säger Tolkisbon Ulf Johansson.

I bakgrunden skymtar en brygga med flera förtöjda båtar, i förgrunden bojar som guppar i vattnet och en förtöjd segelbåt
Bildtext Härifrån bär det av på seglingsäventyr i sommar.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Johansson själv brukar sjösätta sin båt i Kräkelsundet. Fördelen med den här stranden, jämfört med till exempel Kådderviken, är att vattnet är djupare och att den är ute vid havskanten, förklarar han.

I stadens visioner ska Kräkelsundet också i fortsättningen kunna användas av båtentusiaster. Det ska bli en maritim bas med småbåtshamn, service och vinterförvaring.

För mycket?

Staden har gjort upp två utkast till idéplaner för området och vill nu ha feedback av invånarna.

Johansson kommer inte på någonting som skulle fattas i planerna. Däremot funderar han på om man kanske ritat in lite för mycket verksamhet på området.

- Visserligen behövs båtplatser och service, men planen var ganska "hurja", att de ska få inrymt så mycket på området utan att förstöra naturen och omgivningen. Det har jag svårt att tro, säger Johansson.

Sjunken båt och bryggrester skymtar i havet
Bildtext Det är inte mycket till farkost kvar av den här båten, men kanske den kan fungera som ett modernt konstverk?
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Borgå stad och Helsingfors stad har skaffat stora områden i Tolkis. Avsikten är att utveckla Kräkelsundet till ett mångsidigt och havsnära industri-, lager- och arbetsplatsområde.

Som sagt ska det också finnas småbåtshamn och rekreation.

- Planen är ganska omfattande. Det är jag lite orolig för. Idén i sig är fin, att bevara området för sjöfart och båtliv. Men jag skulle kanske lite bromsa storleken, säger Johansson.

En vy över en vik vid stranden, solen skiner
Bildtext Udden är ett naturskönt område.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Kräkelsundet ska gå att använda som friluftsområde också av andra än båtfolket. Det ska gå att ta sig hit med kollektivtrafik, men också med cykel eller till fots.

- Det är ju perfekt. Jag kommer ihåg att det i tiderna pratades om att en led skulle gå från Borgå ända ut till Tolkis, men sen kom 90-talet och pengarna tog slut. Sådana platser behövs, säger Johansson.

Ulf Johansson
Bildtext Ulf Johansson har varit ute på sjön några gånger redan i år.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Kan ta många år

Stadens ekonomiska situation är inte idealisk nu heller. Kräkelsundet utvecklas på lång sikt och det kan ta år eller årtionden innan visionerna blir verklighet.

Dessutom kan planerna förstås ändra en hel del längs med vägen.

- Det är en fantastisk plats. Vi förstår att båtliv, rekreation och också företagsverksamhet är sådant som delvis redan finns där och är värt att utveckla, säger stadsplaneringschef Dan Mollgren.

Stadsplaneringschef Dan Mollberg
Bildtext Stadsplaneringschef Dan Mollgren tror det kan ta en tid innan något börjar hända på området.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Han hoppas att planeringsarbetet ska vara klart om ungefär två år.

För att kunna sätta i gång med att bygga till exempel trafiklösningar och hamnkostruktioner behövs pengar, vilket beslutsfattarna får ta ställning till i sinom tid.

Naturen bevaras

Mollgren ser ingen konflikt mellan att bevara det naturnära och att utveckla området.

- Där finns naturvärden och en del av arbetet är att kartlägga dem lite noggrannare. Tanken är inte att rubba på det värdefulla utan tvärtom kombinera dem med den verksamhet som vi tänker att skulle passa här i Kräkelsundet.

Till exempel kunde det finnas naturstigar, utkiksplatser eller platser vid stranden där man kan uppleva naturen.

En vy över en vik vid stranden, solen skiner
Bildtext Kanske det kan finnas en friluftsled här i skogen intill?
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Mellan den 13 maj och 10 juni går det att svara på en enkät om utvecklingen av området.

Mollgren vet inte hur många som redan har hunnit svara, men han berättar att många tagit kontakt.

- Det handlar mycket om tekniska frågor, hur man kan vara med i planeringen nu när det inte går att ordna möten och så vidare.

Mollgren försäkrar att stilen är fri när det gäller att komma med synpunkter om Kräkelsundet. Vill man inte fylla i enkäten så kan man skriva e-post, ringa eller varför inte skicka ett gammalt hederligt brev.

Här, på Borgå stads webbplats, kan du bekanta dig med utkasten till idéplanerna för området, titta på en videopresentation eller svara på enkäten.

Diskussion om artikeln