Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges statsminister Stefan Löfven: Sverigebilden har inte blivit lidande under coronaepidemin

Från 2020
Uppdaterad 20.05.2020 17:48.
Sveriges statsminister Stefan Löfven informerar om det senaste kring coronaläget - Spela upp på Arenan

Totalt har 3 831 personer nu avlidit till följd av corona i Sverige. I förhållande till befolkningen är siffran den högsta i Europa. Statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll presskonferens om läget på onsdag eftermiddag.

Först kom Löfven med varningens ord inför den kommande långhelgen: Håll ut och trotsa inte restriktionerna. Den uppmaningen gällde också den kommande sommaren.

- Jag vet att svenskarna är ett uthålligt folk.

Löfven sade vidare att förbudet med sammankomster med fler än 50 personer fortfarande gäller samt regler för restauranger och andra offentliga lokaler.

Statsministern passade också på att hylla sjukvården.

- Vi strävar efter att säkerställa resurserna i vården och vi har redan lyckats fördubbla antalet intensivvårdsplatser, sade han. Pengar ska inte vara ett hinder i vårdarbetet.

Viktigt att få fram ett vaccin

Löfven betonade vikten att man får fram ett vaccin, men vi är inte där ännu, sade han. Processen att ta fram ett vaccin är mycket lång.

Socialminister Lena Hallengren berättade vilka utmaningar vaccinarbetet står inför, och en stor del av presskonferensen handlade om just vaccinmöjligheterna.

– Det tar 10-15 år att ta fram ett vaccin. Säkerheten måste kontrolleras. Men vi vill att den här tiden trycks ihop maximalt, sade Hallengren.

Också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson talade utförligt om möjligheterna att få fram ett vaccin, och han betonade att det ska finnas en plan för hur svenskarna ska vaccineras.

- Vi har fått i uppdrag att lägga fram en nationell plan för covid-19. Vem ska vaccineras och så vidare. Men jag skulle vara förvånad om vi har ett vaccin inom ett år.

Har Sverigebilden tagit skada?

Stefan Löfven fick frågan om bilden av Sverige har tagit skada av det sätt som Sverige skött epidemin. Är det pinsamt, frågade journalisten?

- Jag delar inte den bilden, det finns ingen samstämmigt negativ bild av Sverige. I botten är det såklart viktigt vilken bild det finns av Sverige men det som kommer upp i media är inte alltid sant. Det finns en diskussion där några tycker att det är en spännande väg vi har valt, medan andra tycker att den inte är bra. Utvärderingen sker efteråt, då vi har hela bilden.