Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tears Apart bjuder på soulmusik med elektroakustiska vibbar – hoppas kunna nå den stora massan

Från 2020
Tears Apart.
Bildtext Tears Apart utmanar på Vegatoppen med låten Say you love.
Bild: Arto Arvilahti

Tears Apart är ett relativt nytt projekt med rutinerade medlemmar från Åbotrakten. Det första albumet utkom år 2014. Nu är de aktuella med ny musik och utmanar på Vegatoppen med låten Say you love.

Lotta Svartsjö är frontfigur i Tears Apart. Hon är känd bland annat från flickgruppen I’Dees, som hade sin storhetstid i början 2000-talet och gjorde stor succé med låten Time.

– Det är förstås ett antal år sedan vi avslutade vårt samarbete med tjejerna och efter det har jag fortsatt med egen musik.

Svartsjö har dessutom medverkat i musiktävlingen The Voice of Finland.

DET HÄR ÄR TEARS APART

Modern soul med elektroakustiska vibbar

På vägen träffade hon även sin nuvarande man Jani Lankinen, som också är en del av Svartsjös nya projekt - Tears Apart.

Tears Apart släppte sitt första album år 2014 och består, förutom Lankinen och Svartsjö, av Raine Hynninen, Rami Saarinen, och Mikko Mäki.

Svartsjö beskriver Tears Aparts musik som modern soul.

– Det är absolut kärnan i det, men vi kryddar upp det med elektroakustiska vibbar. Det är Janis specialitet att sitta i studion och sätta ihop olika ljudvärldar, medan jag kanske är den akustiska musikens förespråkare.

Tears Apart.
Bildtext Lotta Svartsjö är frontfigur i Tears Apart.
Bild: Arto Arvilahti

"Musik är något som skapas tillsammans"

Svartsjö berättar att det ändå är livemusiken som de vill satsa på.

– För mig är musik någonting som man skapar tillsammans. Oberoende om man är på övning eller framför publik, så är det ett samspel. Där tycker jag magin ligger.

Precis som för de flesta andra musiker har coronaläget satt käppar i hjulen för Tears Aparts planerade spelningar, åtminstone för dem inom den närmsta framtiden.

– Det har förstås tagit kål på våra sommarplaner, men vi hoppas att det finns ett fönster öppet någonstans ännu. Vi har åtminstone hunnit finslipa låtarna, så vi har en skiva som snart är klar. Det är åtminstone någonting positivt med att ha varit hemma mycket.

Utmanar på Vegatoppen

Tears Apart utmanar nu på Vegatoppen med låten Say you love. Svartsjö beskriver låten som en gripande historia.

– Vi skriver låtar om kärlek. Eftersom vi skriver som ett par som har varit tillsammans i tider och dagar, så är det klart att låtarna på något sätt tangerar livet vi lever och relationen två vuxna emellan.

Svartsjö berättar att deras musik har förändrats en hel del sedan debutalbumet 2014.

– De här nyare låtarna har kommit till under en kortare period och det finns kanske något mera organiskt i det gemensamma skapandet. Vi har lärt känna varandra i bandet, så vi behöver inte mera känna efter så mycket. Samspelet kan man ta för givet, vilket ger mera möjligheter.

Nytt album i höst

Tears Apart hoppas kunna komma ut med sitt nya album i skiftet mellan oktober och november. Svartsjö önskar dessutom att de skulle lyckas nå ut med sin musik och hinna ha livespelningar ännu i år.

– Jag hoppas, av hela mitt hjärta, att vår musik skulle få lite luft under vingarna så att vi skulle nå ut med vår musik. Man måste skapa magin för att kunna sprida den.

Du kan rösta på låten HÄR.

Tears Apart utmanar Vegatoppen med låten Say you love

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln