Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Affärsvärlden kommer att resa allt mindre" - coronakrisen har tvingat fram fungerande digitala lösningar

Från 2020
Händer som skriver på dator.
Bildtext Många affärskontakter kan skötas över nätet.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

I framtiden är det mycket sannolikt att man inom affärslivet kommer att resa mindre än tidigare.

Den uppskattningen gör Kaisa Leiwo som är verkställande direktör för Åbo handelskammare.

- Coronakrisen har påskyndat utvecklingen av digitala mötesformer. Resor som inte är absolut nödvändiga kommer antagligen att försvinna, och en del fysiska möten kommer att ersättas med möten på distans, säger Leiwo. 

Enligt Leiwo har många företag kunnat sköta också sina internationella ärenden utmärkt online under coronautbrottet.

Hon får medhåll av Jere Niemi som är chef för fältservicen vid industriföretaget Valmet. 

För bara några månader sedan berättade Niemi för Yle att han reser upp till 120 dagar i året på grund av sitt jobb, och flyger ofta utomlands. Trots att han inte har satt sin fot i ett flygplan på flera månader han kunnat fortsätta att jobba med samma uppgifter.

- Jag har skött mitt jobb på distans, hemifrån eller från kontoret i Reso. För mig har det gått smärtfritt och detsamma gäller för många av mina kolleger. Vi har kunnat anpassa oss mycket bra, säger Niemi. 

Jere Niemi i Valmets kontor i Reso.
Bildtext Jere Niemi har inte rest alls på sistone.
Bild: Lotta Sundström / Yle

I hans jobb ingår att utföra service och underhåll av enheter som bland annat kraftverk och sodapannor vid stora anläggningar. Men nu har servicen inte kunnat utföras hos kunden. 

- Vi ger nu mer support på distans. Men även kunderna har tvingats anpassa sig och varit proaktiva för att få allt att fungera med fjärrstöd. Runtom i världen har vi lokal personal som utför service, men som vi sedan kan stöda ytterligare på distans.

Tolkning över nätet är en utmaning

Då det gäller kundrelationer där det finns ett etablerat samarbete fungerar onlinemöten i allmänhet mycket bra, menar Niemi. Personer man redan träffat flera gånger har man en närmare relation till och då behövs inte nödvändigtvis de fysiska träffarna.

- Men jag saknar den personliga kontakten och att träffa nya kunder och samarbetspartner. Om man inte har ett gemensamt språk blir det besvärligt att hålla möten över nätet tillsammans med tolkar. Där ser jag en fördel att träffas.

Men hos hans arbetsgivare Valmet har man nu definitivt tagit ett digitalt hopp framåt, likaså hos företagets kunder.

- Vi satsar mycket på att ha moderna verktyg också för vår fältservice och användningen har nu tagit fart, säger Niemi.

Nyetableringar lider

Det är främst då det gäller att skapa nya affärskontakter som de fysiska träffarna behövs. Det konstaterar också Kaisa Leiwo vid Handelskammaren. I diskussioner hon fört med företag i Åboregionen kom det fram att olika typer av nyetableringar har lidit - och det oroar.

- Service på en redan befintlig marknad går att upprätthålla online, men det är svårare att börja från noll.

Containers
Bildtext Exporten är fortsättningsvis viktig enligt Handelskammaren.
Bild: Yle

Om flygtrafiken minskar kraftigt tackar naturligtvis miljön. Men ur ett affärsperspektiv kan förändringen få stora konsekvenser, tror Leiwo.

- Länder kan bli protektionistiska och det finns en rädsla att vi i framtiden främst satsar på Finland. Men vår ekonomi är beroende av exporten.

Också Jere Niemi tror att han kommer att resa mindre i framtiden.

- Om flygrutterna öppnas i höst kommer både jag och mången annan att fundera några extra gånger om det verkligen är nödvändigt att flyga för att delta i ett möte på andra sidan jordklotet. Kunde man utnyttja tiden på ett bättre sätt? Flygandet kommer antagligen att minska.

- Det känns bra. Jag har varit mer hemma med familjen nu och det är värdefull tid, säger Niemi.

Diskussion om artikeln