Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

VN: 130-åriga Hangötidningen läggs ner

Från 2020
Uppdaterad 20.05.2020 21:26.
Utsidan av ett stenhus med två valvliknande fönster. I fönstren skyltar som visar att Västra Nylands redaktion och Hangötidningens redaktion finns inne i byggnaden.
Bildtext Hangötidningens kontor i Hangö.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Mediekoncernen KSF Media lägger ner den lokala Hangötidningen, skriver Västra Nyland. Västra Nyland fortsätter producera Hangönyheter, men kommer inte att översätta dem till finska.

Orsaken är tidningens minskade annonsförsäljning och en allt mindre upplaga.

- Det här är ett resultat som vuxit fram. Hangötidningen är klart minst av våra produkter och har redan länge kämpat mot en fallande upplaga och en minskande annonsförsäljning. Sedan kom ännu coronakrisen som nog slog väldigt hårt i den här frågan, säger KSF Medias vd Anna Hellerstedt till VN.

Det sista numret utkommer den 3 september.

VN tar över Hangöbevakningen

Hangöborna kommer ändå inte bli utan nyheter menar Hellerstedt. I stället flyttar bevakningen av Hangö till Västra Nyland.

- Nu kan vi sätta Hangö i ett större sammanhang. Hangö är en viktig del av regionen och något av motorn i mycket, så det är ett väsentligt bevakningsområde för oss, uppger Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg till VN.

Västra Nyland och Hangötidningen har redan haft ett nära samarbete.

Finska biten faller bort

Hangötidningen - Hangonlehti har varit en tvåspråkig tidning. Västra Nyland kommer inte att producera nyheter på finska.

- Det här är förstås en förändring, när finskan faller bort. Men Hangö är ju väldigt tvåspråkigt och steget till att läsa nyheter på svenska behöver förhoppningsvis inte vara så stort, säger Anna Hellerstedt till VN.

”Stor sorg”

Johanna Lindholm jobbade på HT som tidningens enda redaktör under åren 2015 - 2020. Nyheten om nedläggningen gör henne ledsen.

- Det är med stor sorg jag läser att HT läggs ned. Det är en förlust både för Svenskfinland och det tvåspråkiga Hangö.

Lindholm tycker också att det är olyckligt att en lokaltidning går i graven just nu.

- Hangötidningen har alltid varit Hangöbornas egen tidning. Den har genomlevt många ägare och dåliga tider, så visst är det trist om den läggs ner nu, i tider som dessutom lokaljournalistik fått ett uppsving.

Lindholm jobbar för närvarande vid Yles lokalredaktion i Västnyland.

Hangötidningen grundades år 1890.

KSF Media ger ut bland annat Hangötidningen, Västra Nyland, Hufvudstadsbladet och Östnyland.

Artikeln uppdaterades 20.5.2020 vid 20-tiden med en kommentar av Johanna Lindholm. Vid 21.25 rättades tiden för Lindholms HT-anställning. Tidigare stod det felaktigt 2005-2020.

Diskussion om artikeln