Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Århundradets storm” nådde land - Amphang hotar område från indiska miljonstaden Calcutta till världens största flyktingläger Cox's Bazar i östra Bangladesh

Från 2020
Palmer böjs i hård vind då cyklonen Amphang slår in över land i Indien.
Bildtext Amphan är den kraftigaste stormen att drabba Bengaliska viken sen 1999 och den näst kraftigaste någonsin i regionen.
Bild: EPA-EFE/STR

Från östra Indien till västra Myanmar befaras regionens första supertyfon på 21 år innebära en katastrof för flera av de mest utsatta befolkningarna i världen. Den pågående coronapandemin förvärrar läget ytterligare, säger myndigheter både i Indien och Bangladesh.

Stormen Amphang, den kraftigaste hittills på ett århundrade och den näst kraftigaste någonsin i Bengaliska viken, har nått land söder om Calcutta nära gränsen mellan Indien och Bangladesh.

I Indien har tusentals träd fallit, tak slitits loss och stora områden blivit utan el på grund av stormen.

- Det ligger telefonpålar, träd och bråte huller om buller längs gatorna, sade ett vittne i Calcutta till AFP.

Stormens vindhastighet hade avtagit något då den nådde land.

I miljonstaden uppmättes hastigheter på 55 meter per sekund då stormens öga befann sig på 80 kilometers avstånd.

Annars verkar många av myndigheternas farhågor kring stormen besannas.

Vattnet för med sig förödelse

Stormen har fört med sig flodvågor på fyra till fem meter och störtregn över ett område som sträcker sig från östra Indien över Bangladesh till västra Myanmar.

- Flodvågorna kan innebära att högvattnet når upp till 15 kilometer upp på land, skrev den lokala regeringen i Västbengalen.

Vattennivån är hotande vid en kustväg i Odisha i Indien då stormen Amphan drar in över land.
Bildtext Vattennivån såg hotande ut i delstaten Odisha i Indien redan långt före stormen hade nått land.
Bild: EPA-EFE/STR

- Vi ser nu en kombination av många faror, stormvindar, häftiga skyfall och flodvågor som skapar extrema tidvatten.

Kan översvämma Calcutta på väg mot Bangladesh

Stormen kommer att svepa över Västbengalen på ungefär tolv timmar på väg mot Bangladesh, tror meteorologer.

Calcutta, som med förstäderna inräknat har omkring 14 miljoner invånare, kan enligt myndigheterna stå inför allvarliga översvämningar.

Stormen kommer ändå att föra med sig regn och höga vågor över ett område som sträcker sig från östra Indien hela vägen till västra Myanmar.

Så gott som hela kusten längs det området utgörs av låglänta floddeltan som är speciellt sårbara för översvämningar.

Översvämningar i Odisha i Indien.
Bildtext Översvämningar rapporteras redan längs stora delar av kusten i Västbangal och Odisha i Indien och i Sunderbans i Bangladesh.
Bild: EPA-EFE/STR

Bangladesh kommer troligen att drabbas värst och landet har evakuerat över 2 miljoner människor där stormen kommer att slå till som hårdast.

Där stormen slår till hårdast, mangrovedeltat Sunderbans, kan miljoner av bland de fattigaste människorna i Sydostasien komma att förlora sina hem.

Vittnen uppger att stormen redan har orsakat massiva skador i området.

- Det ser ut som om en bulldozer har kört över alla husen. Allt är förstört, sade Babul Mondal som bor i en by precis bredvid Sunderbans.

Coronaepidemin oroar

Bangladesh har under det senaste årtiondet tillsammans med olika utvecklingsorgan byggt ett välfungerande system för att evakuera människor undan stormarna.

Det har betytt att antalet döda som stormarna lämnar efter sig är en bråkdel av vad det var ännu för tio år sedan.

Den här gången innebär ändå coronaepidemin att själva evakueringen för med sig risker.

Då människor trängs i evakueringscentren kommer de varken att kunna hålla säkerhetsavstånd eller sköta om tillräcklig hygien.

Katastrofmyndigheterna har lovat att se till att det finns möjligheter att tvätta händerna och isoleringsutrymmen för misstänkta fall, men säger att risken för att viruset kan spridas är uppenbar.

Stort flyktingläger i Bangladesh.
Bildtext Flyktinglägret i Cox's Bazar hotas av stormen.

Stormen befaras också leda till att försöken att hjälpa många fattiga som har drabbats speciellt hårt av coronaåtgärderna, på bägge sidor om gränsen, går om intet för en tid framöver.

Flera hundra miljoner människor bara i Indien är nu utan arbete på grund av epidemin.

- Coronaepidemin har redan slukat alla deras resurser. Då det nu kommer en andra katastrof kommer människor att gå hungriga, säger Tuhin Ghosh, director för Oceanografiska institutet vid universitetet i Jadavpur.

Världens största flyktingläger hotat

Ett annat orosmoment och en annan redan utsatt befolkning som hotas av stormen är Rohingyaflyktingarna i lägret utanför Cox's Bazar.

Trots att Cox's Bazar ligger långt från stormens öga, i östra Bangladesh, befaras området drabbas av massiva skyfall.

Läger för burmesiska rohingyaflyktingar i Bangladesh.
Bildtext Ras, översvämningar och jordskred kan orsaka massiv skada på lägret, då husen för de mesta inte är byggda för att klara svårare förhållanden.
Bild: EPA-EFE/TRACEY NEARMY

Lägret med dess 860 000 invånare ligger på en rad leriga kullar, där både översvämningar och jordskred är vanliga också under normala regn.

Största delen av flyktingarna bor i hyddor av faner, korrugerat plåt och presenningar eller i tält.

Enligt FN:s flyktingorgan har biståndsarbetare gjort sitt bästa för att försöka förebygga problem vid lägret, men stormen befaras ändå bli ännu en katastrof för invånarna.