Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeymålvakten Kaapo Kähkönen premierades för sin vassa AHL-säsong

Från 2020
Uppdaterad 21.05.2020 08:49.
Kaapo Kähkönen räddar pucken.
Bildtext Kaapo Kähkönen har imponerat i AHL.
Bild: imago images / Larry MacDougal / All Over Press

Ishockeyligan NHL:s farmarliga AHL satte nyligen punkt för säsongen och nu har individuella priser börjat delas ut. Först ut är två all star-lag. Finländaren Kaapo Kähkönen vaktar målet i det första laget.

AHL presenterade all star-lagen på sin webbsajt. Det är spelare, tränare och media som har fått rösta fram spelarna.

I det första lagets mål står Kaapo Kähkönen som toppade AHL:s målvaktsstatistik i antalet segrar (25) och nollor (7). Räddningsprocenten 92,7 och 2,07 insläppta mål per match räckte till en fjärde plats i respektive kategori.

AHL:s all star-lag

Första laget:

Reid Boucher (Utica) – Josh Norris (Belleville) – Sam Anas (Iowa)
Jake Bean (Charlotte) – Brennan Menell (Iowa)
Kaapo Kähkönen (Iowa)

Andra laget:

Gerry Mayhew (Iowa) – Alex Barre-Boulet (Syracuse) – Drake Batherson (Belleville)
Jacob MacDonald (Colorado) – Brogan Rafferty (Utica)
Connor Ingram (Milwaukee)

Connor Ingram knep målvaktsplatsen i det andra all star-laget. Han har ett NHL-kontrakt med Nashville men har fått nöja sig med spel i farmarlaget Milwaukee i AHL.

Den 23-årige kanadensaren är en av fyra målvakter i Nashvilles organisation. De övriga är finländarna Pekka Rinne, Juuse Saros och Niclas Westerholm. Den blåvita trions kontrakt löper ut efter säsongen 2020–21.

Konkurrerar med Dubnyk och Stalock

Kähkönen är den tredje finländaren på sex år som tar plats i AHL:s första all star-lag. Säsongen 2014–15 stod AHL:s skytteligavinnare Teemu Pulkkinen (Grand Rapids) för samma bedrift och 2017–18 blev backen Sami Niku (Manitoba) både uttagen till all star-laget och vald till AHL:s bästa back.

I samband med JVM-guldet på hemmaplan 2016 blev Kähkönen stor hjälte. Sommaren 2018 flyttade han till USA från Raumoklubben Lukko och fick under säsongen 2019–20 debutera i NHL.

Under den gångna säsongen var han uppkallad i ett par repriser och fick vakta Minnesotamålet i fem matcher. Kähkönen sitter på ett utgående kontrakt men förväntas förlänga med Minnesota som fortsättningsvis äger finländarens NHL-rättigheter.

MålvaktMatcherInsläppta målRäddnings-%
Alex Stalock382,6791,0
Devan Dubnyk303,3589,0
Kaapo Kähkönen52,9691,3

I Minnesota har målvakterna Devan Dubnyk och Alex Stalock kontrakt även för nästa säsong. För den 34-årige Dubnyk återstår ett kontraktsår, medan den 32-årige Stalock har två år kvar på sitt NHL-avtal.

Diskussion om artikeln