Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska kungahusets Instagramkonto fylls med bilder av kungen i videomöten – varför?

Från 2020
Kungen och Drottningen deltar i ett videosamtal via laptop.
Bildtext Kungen och drottningen på Stenhammars slott i Södermanland. Via videolänk håller Kungaparet sammanträde med hovets tjänstemän.
Bild: Foto: Kungl. Hovstaterna

Bilderna på sociala medier visar att också kungafamiljens liv och vardag påverkas av coronakrisen. Margareta Thorgren, informationschef på Kungahuset, berättar att kungligheterna ska stötta folket i kristid, men också föregå med gott exempel.

Vi måste ställa in oss på att stanna hemma, sa kungen i sitt tal till den svenska nationen i början av april. Han förklarade att alla, också han, måste stanna hemma under påsken.

När Danmarks drottning Margarethe fyllde 80 lade kungahuset ut en videohälsning från kungahus över hela Europa.

Svenska kungahusets Instagram- och Facebookkonton är fulla med bildbevis på hur också kungafamiljens arbete anpassas till coronakrisen. Inget jobb pågår som vanligt, det delas många bilder på videomöten.

Kungahusets informationschef Margareta Thorgren förklarar att kungens roll i kristid är extra viktig. Monarkin ska, i motsats till de folkvalda som byts ut vart fjärde år, långsiktigt och opolitiskt se till Sveriges bästa.

– När ett land hamnar i en kris så kanske den här opolitiska rollen och stödet för Sverige är mer betydelsefullt än någonsin, och det har vi försökt ta fasta på.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel deltar i ett videomöte med en laptop framför sig.
Bildtext Kronprinsessparet i Sverige håller videomöte...
Bild: Foto: Victor Ericsson Kungl. Hovstaterna
Kronprinsen och kronprinsessan i Norge deltar i videosamtal med en laptop framför sig.
Bildtext ...med kronprinsparet i Norge.
Bild: Foto: Maren Kvikshaug/Det Kongelige Hoff

Det handlar också om att föregå med gott exempel och visa att det är viktigt att följa myndigheternas råd. Samt att ingjuta ett stöd hos folket.

– Kungafamiljens agerande är ju något väldigt många tar efter. Det svenska folket lyssnar på kungen och agerar många gånger efter vad kungafamiljen gör. Det handlar om att vara ett stöd och en tröst och blicka på att det här är en tid vi alla går igenom, men det finns också en tid efter. En kris är en svår period men kommer att gå över.

Kungafamiljens arbete består mycket av representation och möten. Precis som alla andra organisationer har deras arbete anpassats efter läget.

– Med hjälp av teknik och digital kommunikation har vi försökt att inte bara ställa in eller skjuta upp saker, utan möten och företräden som är möjliga att göra, de genomförs. Det är viktigt att inte stanna upp, utan tänka nytt.

Det har också tillkommit coronarelaterade uppgifter som att stöda och uppmärksamma personer och grupper som gör ett viktigt jobb i krisen. Också det måste ske via pressbilder och sociala medier.

– Vi har ett väldigt tryck från media, förklarar Thorgren.

Normalt deltar både bildbyråer och media på många av de möten, sammankomster och evenemang som kungafamiljen tar sig an. Bilderna på videomöten är ett sätt att bjuda in och visa att mötena fortsätter – men via video.

– Det viktigaste är att vi skriver om själva mötena, för de är ju de samma. Det är kanske inte lika roligt att se någon som sitter i ett videomöte, men det är så det ser ut just nu.

Kan det finnas någon tröst i att också kungahusets medlemmar måste anpassa sig till läget?

– Ja, det tror jag. Det är också ett sätt att stödja och stötta och att fortsätta tänka nytt under den här besvärliga perioden. Så det är också en del, att man ser att även här sitter kungamedlemmar och arbetar precis som alla andra via olika digitala tekniker.

Diskussion om artikeln