Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IHS Markit: Det värsta kan vara över för Euroområdets ekonomi – men återhämtningen blir knappast snabb

Från 2020
Gondolit odottavat tyhjinä hiljaisessa Venetsiassa kanavan laidalla.
Bildtext Tomma gondoler i Venedig.Turism, hotell, restauranger och andra branscher som är beroende av att konsumtionen sker på plats och ställe har tagit en hård törn.
Bild: Rex Features / All Over Press

Euroområdets ekonomi krympte rekordmycket i april men verkar nu visa tecken på att återhämtningen har börjat. Det visar det ansedda analysbolaget IHS Markits senaste PMI-rapport. Men återhämtningen kan bli motig, tror analytiker.

IHS Markits Purchasing Managers Index, eller PMI-rapport, synas noga av både finansvärldens jättar och statliga tjänstemän.

Rapporten för februari-mars gav de första tecknen på vilken katastrofal ekonomisk skada coronapandemin skulle komma att utlösa i Euroområdet.

Siffrorna för april var de värsta som någonsin har uppmätts för området, men den senaste rapporten ger redan lite ljusare siffror.

Indexet är indelat så att 50 är gränsvärdet mellan tillväxt och nerväxt. Allt över 50 betyder då att ekonomin växer.

Vår data visade åtminstone betryggande tecken på att nedgången nådde botten i april

IHS Markits chefsekonom Chris Williamson.

Indexet låg i aprilrapporten på katastrofala 13,5.

I den senaste rapporten ligger det på 30,5, vilket är det tredje sämsta någonsin och innebär att Euroområdets ekonomi fortfarande krymper i en takt som aldrig hade uppmätts som före pandemin.

Mies käsi pään päällä. Taustalla pörssikursseja.
Bildtext Marknaden har sett rött under coronapandemin och kurserna på världens börser har kastat vilt.
Bild: Rungroj Yongrit / EPA

Ekonomierna i området krymper ändå klart långsammare än de gjorde för en månad sedan.

– Euroområdet påvisade klara tecken på att affärsaktiviteten fortsatte att sjunka kraftigt i maj, men vår data visade åtminstone betryggande tecken på att nedgången nådde botten i april, sa IHS Markits chefsekonom Chris Williamson.

Återhämtningen tar tid

IHS Markits analys menar att förberedelser för och de gradvisa hävandet av olika restriktioner runt om i Euroområdet syns tydligt i de något bättre siffrorna.

Trots att ekonomin i Euroområdet fortsätter att krympa i rask takt ger siffrorna hopp om att återhämtningen kan ta mer fart ju fler restriktioner som hävs.

– Stegringen i PMI ger mer hopp för förväntningarna om att nedgången torde bli allt mer moderat ju fler restriktioner som lyfts inför sommaren, sa Williamson.

Enligt Williamson syntes tydliga skillnader mellan de olika euroländerna som direkt kunde kopplas till när de började häva sina karantänåtgärder och i vilken takt de hävdes.

Christine Lagarde
Bildtext Europeiska centralbanken ECB:s direktör Christine Lagarde kallade nedgången i Europa för den snabbaste i historien. Återhämtningen kommer inte att bli lika snabb som kraschen, tror analytiker.
Bild: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Men någon blixtsnabb återhämtning kommer det inte att vara frågan om, trodde varken IHS Markits, eller andra, analytiker som reagerade på den senaste rapporten.

Ett tecken som tyder på en långsam process är att antalet uppsägningar fortfarande är mycket hög i stora delar av Euroområdet, och bara hade mattats av marginellt.

Vi kan begrava hoppet om en så kallad v-formad återhämtning, alltså att en snabb nedgång följs av en lika snabb uppgång

holländska banken ING

– Det här innebär att vi kan begrava hoppet om en så kallad v-formad återhämtning, alltså att en snabb nedgång följs av en lika snabb uppgång i aktivitet, skrev den holländska banken ING till sina kunder.

– Det bekräftar att en majoritet av företagen står inför fortsatt nedgång i sin produktion eller stampar på ställe vid en mycket låg punkt.

– Takten på nya uppsägningar är speciellt oroväckande då det gäller takten för återhämtningen, skrev banken.

Diskussion om artikeln