Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern släpper flyktingar från sina transitzoner, men skärper samtidigt asylreglerna

Från 2020
Containrar som används för logi i en ungersk transitzon på gränsen mellan Ungern och Serbien. Området är omgärdat av ett stängsel och taggtråd, en vakt står utanför området. Fotot från ett läger nära den ungerska staden Tompa, den 6 april 2017.
Bildtext Strängt bevakade containrar har använts som logi i de strängt bevakade transitzonerna. Arkivbilden är från en av transitzonerna, den finns i närheten av den ungerska staden Tompa.
Bild: SANDOR UJVARI/EPA

Hundratals asylsökande och migranter vid Ungerns södra gräns har släppts från de fängelseliknande läger de har hållits i. De har varit instängda i så kallade transitzoner som infördes 2015.

När den europeiska flyktingkrisen var som svårast år 2015 tätades Ungerns södra gräns och rutten för hundratusentals migranter blockerades.

En del av migranterna har blivit kvar i de så kallade transitzonerna som upprättades på gränsen mellan Ungern och Serbien.

Förra veckan gav EU-domstolen sitt beslut om att lägren är olagliga och nu uppger Ungern att de har tömts.

Ungefär 300 flyktingar, främst från Mellanöstern, har släppts från transitzonerna. Enligt människorättsorganisationer har de flyttats till andra anläggningar.

Zonerna har varit föremål för flera internationella domstolsbehandlingar och de har kritiserats av flera människorättsorganisationer.

Containrar har använts för logi och området är strängt bevakat och omgärdat av stängsel och taggtråd.

Ungern har anklagats för tortyrliknande förhållanden i flera fall vid lägren.

Måste ansöka om asyl redan före de kommer till Ungern

Människorättsorganisationen Ungerska Helsingforskommittén, som har dragit Ungern inför rätta på grund av transitzonerna, välkomnar beslutet att stänga zonerna.

Migranter står i kö i en ungersk transitzon på gränsen mellan Ungern och Serbien. I bakgrunden blåa baracker. Bilden är tagen i Horgos på den serbiska sidan om gränsen den 25 juli 2016.
Bildtext Arkivbild från den ungerska transitzonen i Horgos på den serbiska sidan om gränsen. Bilden är från juli 2016.
Bild: EPA/Edvard Molnar

Samtidigt konstaterar kommittén att det blir svårare för asylsökande att få asyl i EU genom att komma via Ungern.

– Med andra ord, de här 300 personerna har det bättre nu, men framtida asylsökande har det mycket värre. De kan förvänta sig praktiskt taget inget skydd alls av Ungern, säger Zsolt Zadori, talesperson för Ungerska Helsingforskommittén.

Enligt Zoltan Kovacs, talesperson för den ungerska regeringen, ska asylsökande härefter skicka in sina ansökningar via Ungerns konsulat i grannländerna.

Enligt Zolt Zadori strider Ungerns nya praxis mot Genèvekonventionerna.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln