Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hradeckys Leverkusen får tusentals åskådare till lördagens match – gjorda av kartong: "De skapar stämning"

Från 2020
Borussia Mönchengladbachs kartongåskådare placerade på läktare.
Bildtext Det är allt annat än tomt på läktaren när Borussia Mönchengladbach spelar på lördag.
Bild: /All Over Press

På lördag tar Borussia Mönchengladbach emot Lukas Hradeckys Leverkusen i Bundesliga. Ingen publik är tillåten, men på plats finns i stället 13 000 hemmasupportrar gjorda av kartong. Det tar en stund att inse att det inte är äkta publik, menar Mönchengladbachs Marcus Thuram.

Bundesliga har nyss omstartat efter ett långt coronauppehåll och för tillfället är det inte aktuellt med publik på läktarna.

I stället har lagen spelat inför ödsliga, tysta, läktare. Men när Borussia Mönchengladbach tar emot Bayer Leverkusen på lördag har man stöd av 13 000 ögonpar.

En av Mönchengladbachs anhängargrupper fick idén efter att laget spelat en hemmamatch inför tomma läktare strax före coronaviruset avbröt serien. Därefter har man gett klubbens säsongskortsinnehavare möjligheten att fixa kartongbilder i verklig storlek på sig själva, som redan placerats ut på arenan inför lördagens match.

– Vi har ordnat närmare 13 000 kartongåskådare (till lördagens match), men allt som allt har vi redan beställt närmare 20 000 stycker, säger anhängargruppens ordförande Thomas Ludwig.

– Det är är ett fint projekt, som skapar stämning i arenan. Samtidigt påminns man också om att fotboll utan fans inte är riktigt samma sak, konstaterar i sin tur Mönchengladbachs ordförande Max Eberl.

Klubbens hemmaarena Borussia-Park rymmer i vanliga fall 60 000 åskådare.

– När man kommer ut på arenan så märker man inte under de första tre eller fyra sekunderna att det inte är riktiga människor. Tyvärr är de inte lika högljudda, men det är kul att han supportrar på plats, har anfallaren Marcus Thuram sagt på "Gladbachs" webbplats.

Borussia Mönchengladbachs kartongåskådare placerade på läktare.
Bild: /All Over Press
Borussia Mönchengladbachs kartongåskådare placerade på läktare.
Bild: /All Over Press

Källa: STT-AFP

Diskussion om artikeln