Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA tänker lämna Open Skies-avtalet - allierade i Europa besvikna över beslutet

Från 2020
President Donald Trump
Bildtext Open Skies är det tredje försvarspolitiska avtalet Donald Trump drar USA ur sen han valdes till president.
Bild: All Over Press

USA lämnar Open Skies-samarbetet om sex månader om Ryssland inte slutar bryta mot avtalet, säger Vita huset. Vi kommer att arbeta med våra partners för att be USA tänka om, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

USA tänker lämna Open Skies-avtalet som tillåter fredlig flygspaning över de undertecknande ländernas territorium, meddelar Vita huset.

Syftet med avtalet från 2002 är att bygga tillit genom att låta länderna utföra spaning för att försäkra att motparten inte förbereder militära åtgärder.

Avtalet har setts som en lyckad fredsbyggande mekanism.

Orsaken till beslutet är enligt Vita husets talesperson att Ryssland länge har brutit mot avtalet, genom att vägra ge tillstånd för flygningar över Kaliningrad och områden nära gränsen mot Georgien.

- Jag tycker vi har en mycket bra relation till Ryssland men de har inte följt avtalet. Tills de gör det kommer vi att dra oss ur det, sa Donald Trump till Vita husets presskår.

Amerikanskt RC-135 spaningsplan.
Bildtext Fredlig spaning sågs som ett sätt att förebygga konflikter och bygga tillit. Alla parter har tidigare sett avtalet som ytterst värdefullt.

- Oddsen är ändå goda för att vi lyckas nå en ny överenskommelse eller får något till stånd för att få avtalet på rätt köl igen, sa Trump.

Avtalet förutsätter att länder meddelar om sitt utträde ur samarbetet sex månader före de officiellt lämnar det.

Det innebär att USA kommer att lämna Open Skies oberoende om Trump väljs till en andra mandatperiod.

Politiken avgjorde tidpunkt

Demokrater med erfarenhet och ansvar inom utrikespolitiken var snabba med att kritisera beslutet som valfläsk.

Oberoende av partitillhörighet har en majoritet av senatorerna och kongressledamöterna stött avtalet, medan en liten grupp republikanska senatorer har talat emot det.

- Tidpunkten för beslutet att dra USA ur avtalet är klart kopplat till den politiska kalendern, sade Bob Menendez som är ledande demokrat i senatens utrikespolitiska utskott.

USA-senatorn Robert Menendez.
Bildtext Bob Menendez är kritisk mot beslutet och ser det som ett försök att binda kommande styrens händer i försvarsfrågor.
Bild: Andrew Gombert / EPA

- Genom att skynda med det här plötsliga utträdet är det tydligt att administrationen försöker binda framtida administrationer från att delta i det här avtalet som länge har varit värdefullt för vårt land.

Beslutet innebär att USA inte längre kan utföra spaning över Ryssland medan Ryssland fortfarande kommer att kunna flyga över USA:s baser i Europa och närområden.

Också många obundna säkerhetspolitiska experter, inklusive flera före detta chefer för USA: underrättelseorgan, har därför varit mycket kritiska till beslutet.

Flera av dem kallar utträdet en seger för Ryssland och Vladimir Putin.

- Avtalet är till stor nytta för USA:s och Europas säkerhet. Våra allierade sätter stort värde på det och vill inte att vi ska dra oss ur det. Det har varit ett viktigt redskap för att svara på rysk aggression mot Ukraina. Det är en propagandakupp för Moskva, sade Kingston Rief, chef för nedrustningsfrågor vid säkerhetspolitiska tankesmedjan ACA.

- Det här är vansinnigt, sammanfattade CIA:s före detta chef general Michael Hayden.

Meddelade inte allierade i Europa

Det här är det tredje försvars- och säkerhetspolitiska avtalet Trump drar USA ur sen han tillträdde som president.

Precis som med de andra avtalen uppges Vita huset och Trump-administrationen inte ha meddelat eller konsulterat sina allierade i Europa före beslutet offentliggjordes.

Försvarsalliansen Natos ambassadörer kommer att hålla ett krismöte idag för att diskutera utträdet.

Bland andra Tyskland vädjar också till USA att inte lämna avtalet.

Tysklands justitieminister Heiko Maas.
Bildtext Heiko Maas lovade samla europeiska krafter för att rädda avtalet.
Bild: EPA/BRITTA PEDERSEN

- Avtalet bidrar till säkerhet och fred på hela norra halvklotet. Vi kommer att fortsätta följa avtalet och göra allt i vår makt för att rädda det, sade Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

- Jag är djupt besviken över det här beslutet och kommer att jobba med alla våra partners för att försöka övertyga USA att tänka om.

Ryssland har för sin del beklagat USA:s beslut men nekar till anklagelserna om att landet skulle ha brutit mot det.

- Men vi skjuter ifrån oss alla försök att rättfärdiga ett utträde ur ett livsviktigt avtal. Inget skulle förhindra fortsatta diskussioner över de tekniska frågorna, som USA nu felaktigt kallar ryska avtalsbrott, sade vice utrikesminister Alexander Grushko till statliga nyhetsbyrån RIA Novosti.

Diskussion om artikeln