Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas kommunistparti vill utmärka sig i viruskrisen

Från 2020
President Xi Jinping promenerar i förgrunden förbi ledamöter i den kinesiska Nationella folkkongressen. Ledamöterna har andningsskydd på sig.
Bildtext Xi Jinping har bland annat garanterat att ingen kines lever under den officiella fattigdomsgränsen i slutet av 2020.
Bild: EPA / Ng Han Guan

Ledamöter från alla delar av Kina har under fredag morgon deltagit i öppningen av den kinesiska folkkongressens årliga session i Peking. För det styrande kommunistpartiet är det en viktig politisk seger att nu kunna ordna sessionen medan coronaepidemin lamslår en stor del av världen.

I takt till marschmusik stegade Kinas ledning på fredag morgon in i en väldig sal för att öppna den kinesiska folkkongressens årliga session. De allra högsta ledarna använde inte andningsskydd, men de övriga nästan 3 000 ledamöterna gjorde det.

Innan sessionen kom igång hedrades minnet av de kineser som har förlorat livet i covid-19. Enligt den officiella statistiken har drygt 4 600 kineser dött i sjukdomen sedan det nya coronaviruset i december började sprida sig i det centrala landskapet Hubeis huvudstad Wuhan.

Journalister arbetar uppe på en balkong då nationella folkkongressen sammanträder.
Bildtext De utländska journalisternas möjligheter att bevaka folkkongressen var ännu mer begränsade än de brukar vara på grund av coronaepidemin.
Bild: EPA / Ng Han Guan

För ledarna är det av största vikt att sessionen nu kan ordnas. På så sätt kan de visa både folket och omvärlden att kommunistpartiet har lyckats få coronavirusläget under kontroll till skillnad från USA och många andra västländer.

Vanligen samlas folkkongressen i början av mars. På grund av coronaepidemen var partiet då för första gången tvungen att skjuta upp evenemanget.

Ekonomisk optimism hos premiärministern, obundna ekonomer ger annan bild

Premiärminister Li Keqiang inledde som vanligt sessionen genom redogöra för det ekonomiska läget. Han konstaterade att viruskrisen i hög grad har skadat ekonomin, och för första gången fastställde han inte ett mål för årets ekonomiska tillväxt.

Li gav ändå en förhållandevis hoppfull bild av framtiden. Enligt honom kan Kina fortfarande förverkliga de långsiktiga ekonomiska målen som har fastställts av presidenten Xi Jinping.

Kinas premiärminister Li Keqiang talar framför folkkongressen. Han står vid ett podium och klappar sina händer.
Bildtext Premiärminister Li Keqiang.
Bild: EPA / Ng Han Guan

Xi har bland annat garanterat att ingen kines lever under den officiella fattigdomsgränsen i slutet av 2020. Han har också sagt att Kina nästa år ska ha utvecklats till ett som det heter ”måttligt välmående land”.

Obundna ekonomer är i regel inte lika optimistiska som Li. Enligt en gallup som nyhetsbyrån Bloomberg har gjort bland experter väntas ekonomin i år växa med i Kinas fall närmast pinsamt blygsamma 1,8 procent.

Stabilitet är det viktigaste just nu

Kommunistpartiet räknar uppenbarligen med att de ekonomiska motgångarna är så allvarliga att de kan ge upphov till ett allt mer utbrett missnöje bland folket. Innan folkkongressen samlades gjorde partiledningen det klart att det nu är högsta prioritet att upprätthålla den samhälleliga stabiliteten.

Partiet har redan visat att man inte tolererar kritik, till exempel kring hur man till en början handskades med epidemin. I synnerhet i Wuhan vet man att många är upprörda över att partiet först försökte hemlighålla att det nya viruset spred sig bland stadsborna.

Folk går igenom en säkerhetskontroll för att komma in på folkkongressen i Kina. I förgrunden en man som iklädd andningsskydd och kostym går igenom en metalldetektor.
Bildtext Säkerhetsarrangemang vid nationella folkkongressen.
Bild: EPA / Ng Han Guan

De Wuhanbor som på de sociala medierna har framfört kritik har snabbt tystats ner. Det samma gäller så kallade medborgarjournalister som har försökt informera om läget i Wuhan.
Den mest kända av dem som har råkat illa ut är akademikern Zhang Xuezhong. Han hölls häktad ett dygn efter att han i ett öppet brev till folkkongressen beskyllde partiet för att ha satt munkavel på folket i Hubei.

Folkkongressen en demokratisk illusion

Formellt är folkkongressen Kinas mäktigaste statliga organ. I praktiken fungerar den ändå bara som en gummistämpel som utan undantag godkänner kommunistpartiets förslag.

I allmänhet pågår de årliga sessionerna två veckor. Som en följd av virusepidemin är den här sessionen kortare än vanligt, och de utländska journalisternas möjligheter att bevaka den är också ännu mer begränsade än de brukar vara.

Kinas ledare fäster alltid stor vikt vid sessionerna. Förklaringen anses vara att de ger dem en möjlighet att skapa en illusion av demokrati i det allt mer auktoritära landet.

En bild av den kinesiska nationella folkkongressen fotad uppifrån. Man ser ledamöterna och en stor scen.
Bildtext Den nationella folkkongressen.
Bild: EPA / Ng Han Guan

Diskussion om artikeln