Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilta-Sanomat: NHL-klubbarna telefonbombar Anton Lundell dagligen – klubbarna vill veta om videospelande är ett problem för Finlands stora hockeylöfte

Från 2020
Uppdaterad 22.05.2020 11:03.
Anton Lundell i HIFK:s tröja.
Bildtext Anton Lundell lär väljas högt i sommarens NHL-draft.
Bild: Tomi Hänninen

HIFK-anfallaren Anton Lundell väntas väljas först av finländarna i sommarens NHL-draft, kanske rentav bland de tio främsta. Under den senaste tiden har han så gott som dagligen suttit i videosamtal med olika NHL-klubbar som bland annat vill veta om hans fritidsintressen och intresse för videospel.

– Det har varit väldigt många videointervjuer och farten bara tilltar. Vissa kvällar har jag intervjuats av två olika klubbar, berättar Anton Lundell för tidningen Ilta-Sanomat.

Nästan alla NHL-klubbar har intervjuat den 19-årige centertalangen, vissa rentav flera gånger. Ibland blir det lite för mycket av det goda.

Att intresset är stort är kanske inte så konstigt med tanke på Lundells två minst sagt makalösa år med JVM-guld 2019 och U18 VM-guld 2018 som körsbären på kakan.

I klubblaget HIFK har Lundell varit en viktig spelare under de två senaste säsongerna och spelat 82 grundseriematcher med saldot 19+28=47.

Teemu Engberg och Anton Lundell med sina JVM-guldmedaljer.
Bildtext Anton Lundell och Teemu Engberg var med i laget som vann guld i Junior-VM 2019.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Enbart talang räcker inte

I dagens NHL är drafttillfällena väldigt viktiga för klubbarna: de är då som grundstenen för längre samarbeten läggs. I och med att kontrakten ofta är långa spelar många saker in på hur attraktiv spelaren är. Det är inte bara talangen i rinken som avgör, utan också hurdan man är som person.

Lundell har fått vänja sig vid regelbundna intervjuer under hela säsongen. Till en början var takten dock aningen lugnare med intervjuer ungefär varannan vecka.

– Efter säsongen stannade jag ofta kvar i hallens café efter träningarna och talade med de finska spelarscouterna. Och ibland var någon chef från USA och kollade på våra matcher och då fick man prata med dem, säger Lundell till Ilta-Sanomat.

Under våren har intervjuerna tilltagit och på sistone sitter Lundell nästan varje kväll i upp till en timme långa videosamtal med representanter för olika NHL-klubbar.

"Spelar du videospel?"

Intervjuerna följer ofta samma mönster: frågor om familj, om fritidsintressen, om styrkor som ishockeyspelare...

– Ofta frågar de om ens målsättning, om tidigare säsonger och om hur man kommer överens med sina lagkamrater. Frågor som hjälper dem att ta reda på en hurdan person jag är och hurdan min tankevärld är.

En annan sak som NHL-klubbarna är sällsynt intresserade av är videospelande.

– Nästan alla klubbar har frågat hur mycket jag spelar Playstation och om spelandet är ett problem för mig. Men det är det inte, jag spelar då och då.

Av de finländska NHL-stjärnorna har Patrik Laine berättat att han i början av sin NHL-karriär spelade för mycket. Sedermera har Laine minskat på sitt spelande.

Lundell säger att han tror att NHL-klubbarna förhåller sig negativt till att spelare spelar för mycket videospel. Framför allt om spelandet håller spelarna vakna om nätterna.

– Men jag tycker inte att det gör något om man spelar då och då.

Utöver videospel brukar intervjuerna också handla om vad Lundell tycker om att göra på sommaren. I 19-åringens fall är det idrott i allmänhet och bollsporter i synnerhet. Men också fiske.

– Det är ett bra sätt att lugna ner sig och komma loss från vardagen, säger Lundell vars största fisk i år är en gädda på ungefär 80 centimeter och fyra kilo.

Lär stanna i HIFK

Ibland har man hört om finländska spelares svårigheter med engelskan, men för Lundell, uppvuxen på både svenska och finska, utgör språket inget problem. Skolan – för tillfället Brändö gymnasium – har han också skött med den äran, vid sidan om sitt yrke som ishockeyspelare.

Jan Lundell och Anton Lundell.
Bildtext Far Jan Lundell och son Anton Lundell.
Bild: Yle/Anki Karhu

NHL-draften ordnas traditionsenligt kring midsommaren men coronapandemin gör att tidpunkten för årets drafttillfälle inte ännu slagits fast. Men det är inte något som Lundell ägnar någon större tankeverksamhet åt. Som bäst tränar han i en grupp som leds av Janne Hänninen och Raimo Summanen.

– Tränandet har smakat bra och jag har stortrivts i deras grupp.

Oberoende av hur tidigt Lundell väljs i sommarens NHL-draft lär han stanna ett år till i Finland.

– Ingenting har ännu bestämts men det är ett riktigt bra alternativ. Jag har ett år kvar av mitt kontrakt med HIFK och där har jag en bra chans att axla en stor roll och i lugn och ro utvecklas som spelare och människa.

Hela Ville Tourus artikel i originalform kan läsas på Ilta-Sanomats webbplats.

Diskussion om artikeln