Niinistö om stängda gränser mot Sverige: Vi kan inte riskera de finländska framgångarna i kampen mot viruset

Alla risker på gränsen mot Sverige och mot Ryssland måste minimeras då Finland klarar sig så mycket bättre i coronakampen, säger president Sauli Niinistö. Han oroas över geopolitiska utmaningar och lättsamt låntagande, som kommer upp på söndagens Gullrandadiskussioner.
Både här i Finland och i andra länder runt om Sverige har man arbetat hårt och framgångsrikt för att bekämpa viruset. Den olika inställningen till virusbekämpningen väcker krav på isolering och stängd gränstrafik.
Enligt president Sauli Niinistö borde det inte påverka vårt förhållande till Sverige eller det nordiska samarbetet.
Alldeles snabbt torde nog inte gränsen mot Ryssland öppnas heller. Våra två grannländer är just nu betydligt svårare drabbade av coronaviruset än Finland.
Olika förhållanden en tid framöver
De baltiska länderna har öppnat upp internt för turister från grannländerna. Det är möjligt att vi under en tid framöver lever med olika förhållanden gällande turism, sa presidenten.
Niinistö höll på fredagen en presskonferens inför söndagens säkerhetspolitiska Gullrandadiskussioner.
Den smittsamma virussjukdomen har skapat både stor sorg och problem, men också lösgjort spänningar i världspolitiken.
De syntes också tidigare, men har nu förstärkts. I geopolitiken ser vi en klar tudelning mellan USA och Kina, deras dialog är störd och det påverkar hela världen, konstaterar presidenten.
USA-besked illa för nedrustningen
Ett aktuellt exempel på spänningarna är också beskedet från president Donald Trump om att USA drar sig ur Open Skies-samarbetet.
Avtalet från år 2002 innebär att de länder som har skrivit under får genomföra omfattande spaningsflygningar över varandras territorier.
- Det är en detalj i en utveckling som inte alls har varit bra. Vi har i Finland betonat vapennedrustning och möjligheten till kontroll, och hoppas att den fortsätter. Open Skies var ett förtroendeskapande sätt att vara öppen till exempel under övningar.
Niinistö sa sig förstå att USA:s strävan är att komma till bredare förhandlingsbord om större frågor. Men prognosen är inte speciellt bra nu, misstänkte president Niinistö.
Problem i Ryssland
Presidenten sade sig inte ha fått några som helst signaler från Ryssland om att deras svåra situation med coronaviruset skulle påverka internationella relationer.
- Ryssland har ju också problem i hemlandet med oljepriset som har rasat. Det kan nog hända att man där koncentrerar sig på dem just nu, sa Sauli Niinistö.
Internationell politik och geografi är alltså ett viktigt tema på söndagens Gullrandadiskussioner. Men också kulturfrågor och ekonomi får plats.
Lättsamt låntagande på pengar som egentligen inte finns
Vid fredagens presskonferens betonade Niinistö flera gånger centralbankernas roll och sättet att bara trycka upp pengar för att finansiera coronakostnaderna.
- Faran är att man väldigt lättsamt utgår ifrån att det finns pengar, sa presidenten, som är tidigare finansminister.
Centralbankerna verkar skapa nya pengar från intet, utan stöd från realekonomin.
- Pengarnas mängd har ökat mycket. Man tror kanske att vi har det lätt, för det finns pengar. Men där kan finnas många farliga frågetecken.
Alla förstår att bara genom att trycka mer pengar kan vi inte upprätthålla välfärdssamhället, sa presidenten. Det krävs jobb och produktion. Men han betonade att hans budskap inte riktas mot Finlands regering som nu måste ta stora lån för att klara stödpaketen efter coronaviruset.
"Restriktionerna måste avvecklas, försiktigt"
President Niinistö fick många frågor om coronabegränsningarna, speciellt de som gäller hans egen åldersgrupp.
- Begränsningarna gällande 70-åringarna var ju mest starka rekommendationer - och de följdes förvånande bra, säger presidenten.
Budskapet om betydelsen av försiktighet och människornas eget beteende har blivit väl mottaget i Finland. Vår statistik visar att sjukdomen inte har exploderat i händerna som i vissa andra länder.
Niinistö tänker på vårdhemmen i Sverige. Han noterar statsepidemiolog Anders Tegnells konstaterande att Sverige har misslyckats i en sak: dödsfallen i vårdhemmen. Där har man agerat sämre än Finland, sa Tegnell.
När man nu öppnar begränsningarna i Finland måste det ske med stor försiktighet, men det måste göras, sa president Niinistö.
- Det har lyckats bra hittills, åtminstone tillsvidare syns inga alarmerande uppgifter. Tvärtom, när man har öppnat går det ju neråt, till exempel efter att Nylands gränser öppnades, konstaterar presidenten.
"Van vid begränsningar - nu blev de ännu strängare"
Enligt Niinstö har Finlands begränsningar varit långt ifrån så omfattande som i många andra europeiska länder. Men i det oändliga kan man inte hålla på restriktionerna.
Niinistö noterar att distansjobbet har gått överraskande bra, både i presidentjobbet och i förberedelserna inför Gullranda-diskussionerna.
- Man får förvånansvärt mycket gjort också via skärmen och telefonen, säger presidenten.
För egen del säger Niinistö att han som president har tvingats lära sig leva med begränsningar när det gäller rörlighet och att träffa folk. Nu blev det ännu strängare.
Han har också tvingats begränsa sin användning av fritiden; det kan inte bli någon ishockey eller spjutkastning för egen del nu.
- Det händer någon gång att man inte kan göra allt det man vill göra.
I den här positionen som president har man blivit van med sådana gränser.
Så det har inte varit så svårt, säger Sauli Niinistö på distanspresskonferensen.
- Det är förstås mycket bra att leva med ett förhoppningsfullt tänkande om framtiden. En dag igen är allt det här förbi.