Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Supercyklon och coronavirus samtidigt - pandemin försvårar hjälpinsatserna i Bangladesh och östra Indien

Från 2020
Personer går mot ett stormskydd. Det regnar massor och de håller upp paraplyn och bär på tunga packningar.
Bildtext Över två miljoner människor evakuerades undan Amphan. Människorna på bilden är på väg till ett befolkningsskydd i Digha i Västbengalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Supercyklonen Amphans framfart i den Bengaliska bukten har orsakat mänskligt lidande och stora materiella skador. Amphan slog till samtidigt som coronapandemin redan lett till ett ansträngt läge.

Östra Indien och västra Bangladesh har drabbats värst. På många håll har stormens frammarsch förstört stora delar av infrastrukturen. Telefon- och elnät är utslagna över stora områden.

Enligt de senaste uppgifterna närmar sig antalet döda hundra, säger Andreas von Weissenberg, som är regional representant för Finlands Röda Kors i Asien.

Det är många liv. Andreas von Weissenberg påpekar ändå att liknande stormar i regionen krävde tiotusentals dödsoffer för några årtionden sedan.

- Myndigheternas och Röda Korsets beredskapsarbete har burit frukt. Vi kan hålla dödssiffran låg, men stormarna orsakar ändå stor materiell förstörelse, vilket skapar andra problem, säger han.

Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors.
Bildtext Andreas von Weissenberg är regional representant för Finlands Röda Kors i Asien.
Bild: Eva Ekholm / Yle

Coronapatienter vårdades i stormskydden

För att skydda befolkningen har hundratals befolkningsskydd byggts längs med kusten i Bangladesh. Innan Amphan slog till användes skydden som isoleringsutrymmen för patienter som insjuknat i covid-19.

- De senaste veckorna har det varit mycket jobb med att hitta nya utrymmen för patienterna. Befolkningsskydden måste också desinficeras, berättar von Weissenberg.

En satellitbild över stormen Amphan som drar in över den Bengaliska bukten.
Bildtext Cyklonen Amphan nådde Indiens kust på onsdagen. Då mättes vindar på upp till 190 km/h.
Bild: AFP / Lehtikuva

Röda korset har redan utfört krävande hjälparbete under coronapandemin. I början av april härjade cyklonen Harold i Stilla havet. Erfarenheterna från den stormen kommer nu till nytta i arbetet i den Bengaliska bukten.

- Då i april fick vi ett första smakprov på vad det betyder att operera i ett område som drabbats av en naturkatastrof under coronaförhållanden.

Två kriser samtidigt

Cyklonen Amphan drog in över östra Indien och västra Bangladesh mitt under coronapandemin. Andreas von Weissenberg säger att situationen kräver mycket analys. Många specialförhållanden måste tas i beaktande.

- I Bangladesh och i Indien är det ett stort antal migranter som återvänder hem. Det sätter press på områden och migranterna är extra utsatta.

Efter stora naturkatastrofer är tusentals personer vanligtvis på plats när Röda Korset delar ut förnödenheter. Det är inte möjligt nu.

- Det blir fler och mindre utdelningar. Vi måste garantera säkerheten för dem som behöver hjälp.

Två hjälparbetare iklädda skyddsutrustning mot coronaviruset hälper en person att ta om bord sig på en båt. De har en spång från flodbanken till båten.
Bildtext Två hjälparbetare arbetar med evakueringen innan cyklonen slog till. De är klädda i skyddsutrustning för att skydda sig från coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Pandemin påverkar också internationella transporter. Logistiken fungerar helt enkelt inte som den ska.

- Det är svårt att effektivt få in förnödenheter från utlandet. Vi måste fokusera på lokala anskaffningar.

Andreas von Weissenberg berättar att Röda Korsets arbete har fungerat ganska bra trots att olika rörelserestriktioner är i kraft i de drabbade länderna. Det beror enligt honom på Röda Korsets specialstatus i de drabbade länderna.

- Vår uppgift är att stödja myndigheterna. Tillsammans med dem har vi kunnat operera ganska fritt, säger Weissenberg.

Diskussion om artikeln