Hoppa till huvudinnehåll

Sport

BBC: San Siro kan komma att rivas – den italienska museimyndigheten ser inget värde i den legendariska fotbollsstadion

Från 2020
San Siro kan komma att rivas.
Bildtext San Siro kan komma att rivas.
Bild: imago images/Buzzi/ All Over Press

San Siro, eller Stadio Giuseppe Meazza som stadion egentligen heter, kan komma att rivas. Den legendariska stadion invigdes 1926 men har enligt fotbollsklubbarna AC Milan och Inter blivit ohjälpligt gammalmodig.

I höstas meddelade Milanos två stora fotbollsklubbar AC Milan och Inter Milan att man har planer på att bygga en ny stadion.

Den nuvarande stadion San Siro – eller Giuseppe Meazza som den egentligen heter (fast AC Milan-fansen vill inte använda det namnet eftersom Giuseppe Meazza i tiderna var en stor Interspelare) – tjänar helt enkelt inte sitt syfte längre.

San Siro daterar sig tillbaka till 1926 och även om det förstås gjorts en hel del renoveringar under årens lopp har arenan blivit på efterkälken om man jämför med många andra storklubbars grandiosa stadion. San Siro är Italiens största stadion med plats för upp till 80 000 åskådare.

Enligt BBC har den italienska myndighet som ansvarar för landets arkitektoniska arv nu gett tummen upp för att riva San Siro. Enligt myndigheten saknar stadion sådana arkitektoniska värden som skulle hindra en rivning av stadion.

San Siro har fungerat som AC Milans hemarena sedan starten 1926, och sedan 1947 också som Inter Milans hemarena. San Siro, som är ett så kallat 4-stjärnigt stadion vilket är Uefas högsta kategori, fungerade som en av spelplatserna under VM 1990 och EM 1980.