Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nyfiken på Rilax gård i Bromarv? Nyutgiven bok ger inblick i hur adel och torpare har levt under sekler av krig, fred, vardag och fest

Från 2020
Ett stort gult hus, en herrgård.
Bildtext Huvudbyggnaden på Rilax är byggd i början av 1800-talet och tillbyggd på 1850-talet. Bilderna i boken om Rilax gård är till största delen tagna av fotografen Eva Tordera Nuño.
Bild: Eva Tordera Nuno

Är du intresserad av Rilax gård i Bromarv, men också av hela bygdens och Finlands fascinerande historia under de fem senaste seklen? En nyutkommen bok bjuder på lättläst historia, vackra bilder och en släktkrönika som omspänner tolv generationer.

För cirka 28 år sedan såddes ett litet frö till en bok om Rilax gård i Bromarv. Det här fröet tog ändå mera tid på sig att gro än kornen på samma gårds åkrar.

Det tog nästan fyra år för historiker Kim Björklund från Karis att skriva boken. Som hjälp har han haft brev, dagböcker, journaler, kontoböcker och minnesanteckningar från gårdens eget arkiv.

En del av materialet finns också i Riksarkivet.

En bok som ligger på en grön oklippt gräsmatta. Pärmen visar en bild på ett stort gult hus. Boken heter Rilax gård Anor, odling, skönhet.
Bildtext Boken kom ut samma dag som korna på Rilax gård släpptes ut, det vill säga 22.5.2020.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Björklund har också haft hjälp av några Bromarvbor och fritidsbor med anknytning till Rilax.

En rund paviljong av sten med vita pelare. Inga väggar men kupolformat tak med en stjärna i toppen. Bänkar och stolar "inne".
Bildtext Lusthuset, eller "templet" som familjen Aminoff kallar det, finns mitt i Finlands enda bokskog (Åland icke medräknat).
Bild: Eva Tordera Nuno

Boken om Rilax gård har underrubriken Anor, odling och skönhet och bjuder på en historisk tillbakablick i gårdens historia med beskrivningar om vardag och fest, näringar och folk.

De flesta av bokens fotografier är tagna av Eva Tordera-Nuño.

Stenmur med mossa, en trädallé och en hage med hästar som betar.
Bildtext Om man (mot förmodan) inte är intresserad av att läsa om Finlands och Rilax gårds historia kan man åtminstone bläddra och ta del av de nästan sagolika bilderna som finns i boken.
Bild: Eva Tordera Nuno

Kim Björklund säger själv att boken är intressant genom Rilax fascinerande historia.

- Ända sedan 1700-talet och svenska tiden, Storfurstendömet under 1800-talet och in i självständiga Finlands period så finner vi Rilax och dess ägare närvarande också i den större historien, både i Västnyland och på nationell nivå, säger Kim Björklund.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Nyutgiven bok om Rilax gård i Bromarv ger inblick i gårdens, bygdens och Finlands historia

4:20

Bokens utgivare är Mikael Aminoff på Rilax gård tillsammans med Rilaxmonumentets traditionsförening.

Traditionsföreningens uppgift är att stöda och vårda det monument av sten som finns över slaget i Rilax, sommaren 1714.

- Monumentet finns på gårdens ägor, säger föreningens ordförande Maj-Britt Malmén.

Hon var genast med på idén att ge ut en bok om Rilax gård.

Föreningen har sedan tidigare gett ut en bok om sjöslaget i Rilax och också boken Kriget vara inpå oss, en bok om Bromarv som gränszon och krigsområde 1940-1941.

- I vår förenings stadgar står att vi ska sprida information och vi tycker att boken om Rilax gård passar bra i helheten, säger Maj-Britt Malmén.

En kvinna med rött hår, glasögon och svart tröja håller om en bok. I bakgrunden ett stort gult hus. Vår, slutet av maj. Soligt.
Bildtext Maj-Britt Malmén, ordförande för Rilaxmonumentets traditionsförening, börjar vid det här laget vara en van bokutgivare. I famnen håller hon boken om Rilax gård.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Föreningen är också den som ansökt om pengar till boken.

Mikael Aminoff har också satsat egna pengar som han också ser som ett viktigt kulturhistoriskt projekt.

- Gården blev ett säteri 1645 först, men sen dess har den varit i två släkters ägo och här har naturligtvis hänt en hel del under årens lopp, säger Mikael Aminoff.

En man med vitt hår, glasögon och mörkgrön fleecejacka står med kaffemugg i handen och ler mot kameran. I bakgrunden ett stort gult trähus och ett gult högt klocktorn. Slutet på maj, soligt och grönt.
Bildtext I samband med högtidliga bokutgivningar brukar man ofta skåla med champagne. På grund av coronaviruset och rekommendationer att hålla fysiskt avstånd serverade Mikael Aminoff kaffe åt den samlade journalistkåren.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

I boken ingår slaget om Rilax och kriget 1940-1941 som båda utspelade sig ett kort stycke från den gårdsplan där några journalister nu kunde ta del av bokutgivningen.

I boken kan du också ta del av en del prominenta besök till Rilax.

Bland andra kejsaren av Ryssland och storfurste Alexander III besökte gården år 1884 och i boken nämns bland annat en rolig historia vad kusken sa när kejsaren och fideikommissarie Adolf Aminoff steg uppför trapporna till gårdshuset.

Vad kusken sa (och mycket mer) kan du höra om du lyssnar på arenaklippet här nedan. Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Boken om Rilax gård i Bromarv ger inblick i bygdens och hela Finlands historia på ett lättläst sett

8:15

Det som också är speciellt med Rilax gård är det faktum att den har tillhört samma släkt eller släkter (Körning och Aminoff) i tolv generationer i dagens läge.

Mikael Aminoff är nummer elva. Dottern Jessica Aminoff är den tolfte generationen som nu tagit över gården, som i dag omfattar skogsbruk, lantbruk med spannmålsodling och köttproduktion samt ridlägerverksamhet och uthyrning av stugor.

ett gammalt svartvitt fotografi. Två män, en på traktor, andra på en gammeltida skördetröska på ett sädesfält. Sensommar..
Bildtext I dag är det ekologisk odling som gäller på Rilax gård. Bilden är tagen tiden före generation elva och tolv.
Bild: arkivbild

Boken om Rilax gård har tryckts i 700 exemplar och kommer att finnas till försäljning på olika ställen främst i Bromarv och Västnyland, men också i bland annat Helsingfors och Åbo.

En gilmålad, gamma klockstapel mitt i en lövskog (kan vara fråga om bokskog, lite osäkert)
Bildtext Tiden har stannat i det mäktiga klocktornet på Rilax gård, men på marknivå är det bråttom. Strax efter bokutgivningen var det dags för far och dotter Aminoff att släppa ut gårdens kor på grönbete. Årets kosläpp skedde i år utan ett publikt evenemang.
Bild: Eva Tordera Nuño