Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gemensam grönsaksodling startas i Karleby

Från 2020
Yassine Jouahri och Pia Leinonen från "Gemenskapshage Karleby".
Bildtext Yassine Jouahri och Pia Leinonen från "Gemenskapshage Karleby".
Bild: Yle/Petri Kuikka

I Karleby har ett gäng intresserade startat ett gemensamt odlingsprojekt, där tanken är att man delar på arbetet och skörden. Det berättar Yassine Jouahri och Pia Leinonen.

Man kallar sig Gemenskapshage Karleby och söker personer som är intresserade av självhushållsjordbruk i stadsmiljö. Målet är att främja miljövänlig odling och att höja intresset för att odla sin egen mat.

Pia Leinonen och Yassine Jouahri hoppas att så många grannskap som möjligt i framtiden ska ha egna gemensamma trädgårdar.

- Tanken är att dela på arbetet, erfarenheterna och skörden, säger Jouahri.

Man odlar endast så mycket som deltagarna behöver för eget bruk.

- Så att det räcker till köksbruket hos de som deltar. Vi använder inga bekämpningsmedel, utan försöker klara oss på naturlig väg, säger Leinonen.

Från vilda buskar till en blomstrande grönsaksträdgård

Man har hyrt en odlingslott på två ar intill skolan i Hollihaka. Området i fråga har inte använts till odling på ett tag, så naturen har tagit över.

- Det växer vilda hallon- och svartvinbärsbuskar på området. Det kommer att innebära mycket jobb, vi vänder inte jorden maskinellt, säger Yassine Jouahri.

Målet är att förvandla området till en blomstrande grönsaksträdgård.

För att gå med krävs ingen erfarenhet av grönsaksodling, det räcker att man har intresse och engagemang.

Gruppen ordnar ett första talko på söndag, 24 maj.

Vad kunde man då odla på området?

- Åtminstone ärter, potatis och bondböna. Och om vi använder oss av en varmbänk kan vi enklare odla pumpa och zucchini, de behöver mer skydd, säger Jouahri.

Odlarna förväntar sig en liten skörd redan till hösten, bland annat i form av örter.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Kokkolas Kokkolassa viritellään ensimmäistä kertaa yhteisöllistä viljelyä – haaveissa ilmastoystävällinen ja kukoistava kaupunkipuutarha, av Iina Kluukeri och Petri Kuikka.

Översatt av Joni Kyheröinen.

Diskussion om artikeln