Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensken Andreas Lilja har spelat över 600 matcher i NHL – men minns inte en enda: "Kunde ha blivit hjärndöd"

Från 2020
Uppdaterad 22.05.2020 22:11.
Andreas Lilja tacklas av Jordin Tootoo.
Bildtext Andreas Lilja åkte på flera hjärnskakningar under sin NHL-karriär. Bilden är från 2008.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den svenske ishockeybacken Andreas Lilja gjorde en lång NHL-karriär. Men minnena från karriären härstammar endast från videoklipp. För Kvällsposten berättar Lilja hur han trotsade både smärtorna och läkarens uppmaningar för att kunna fortsätta spela.

Andreas Lilja gjorde en lång karriär i NHL och var med och vann Stanley Cup med Detroit säsongen 2007/08. Men stora delar av hans hockeykarriär har han inga minnesbilder av, erkänner svensken för Expressen.

En orsak till det hittas i NHL-matchen mellan Detroit Red Wings och Nashville Predators den 28 februari 2009, där Lilja slogs mot Shea Weber. Svensken blir knockad två gånger och åker på en kraftig hjärnskakning – karriärens sjunde totalt.

Trots "huvudvärk non stop" försökte Lilja bli spelklar till slutspelet, utan framgång. Efter sommaren gick han på hjärnscanning, där han fick ett chockbesked av läkaren.

– Jag hade en massa blodådror som bildat en boll som satt på utsidan av hjärnan. Venous angioma. Läkaren sa till mig: ”Jag kan inte tillåta att du spelar, om du får en tackling och den brister så är du hjärndöd på fläcken eftersom den sitter ihop med huvudpulsådern”, berättar Lilja för Kvällsposten.

– Det var en kniv i magen, all luft gick ur en.

Karriären fortsatte

Trots läkarens varningar säger sig Lilja inte ens tänkt tanken på att sluta. Han hittade ett kryphål; om tre andra läkare skulle ge honom klartecken för spel så skulle han tillåtas göra comeback.

En tid senare hade han funnit tre läkare som fastställt att "bollen" inte var kopplad till huvudpulsådern, utan till en vanlig blodådra. Enligt dessa läkare var ett epileptiskt anfall det värsta som kunde hända honom.

Ett år efter knockarna var Lilja tillbaka på isen, men huvudvärken var kvar.

– Det hade gått lång tid och jag kände att jag var körd som spelare om jag var borta för länge. Så ska man inte göra men modet är ibland bättre än hjärnan.

Därefter spelade backen i fyra säsonger i Nordamerika, samt två med Rögle i hockeyallsvenskan.

Tyvärr kommer jag egentligen inte ihåg någonting av min karriär.

Glömmer också barnens aktiviteter

Spåren från huvudsmällarna är tydliga i den i dag 44-årige Liljas vardag. Han minns knappt att han spelat i NHL.

– Tyvärr kommer jag egentligen inte ihåg någonting av min karriär. Stora bitar är borta. Jag kommer bara ihåg det jag sett på video efteråt, berättar han för tidningen.

Räknar man ihop grundserie- och slutspelsmatcher så spelade han över 600 NHL-matcher, för Los Angeles, Florida, Detroit, Anaheim och Philadelphia.

– Jag har väldigt dåligt minne. Det gäller även mitt närminne, att jag glömmer saker lätt, när jag ska hämta barnen på aktiviteter och sådant.

Lilja säger sig må "förhållandevis bra" i dagsläget. Han är aktuell som assisterande tränare för SHL-klubben Malmö.

Diskussion om artikeln