Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL ett steg närmare att slutföra säsongen – facket gav grönt ljus för slutspel med 24 lag

Från 2020
Patrik Laine firar mål
Bildtext Patrik Laine hoppas på slutspel i sommar/höst.
Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved contact: sales@iconsportswire.com http://iconsportsmedia.

Spelarfackets styrelse stöder förslaget att slutföra säsongen och med fler lag i slutspelet. Förslaget, som fortfarande innehåller många frågetecken, går nu vidare till ligans styrelse. För mig spelar slutspelsformatet ingen roll, säger Patrik Laine.

Hoppet om att kunna slutföra den här NHL-säsongen och dela ut Stanley Cup-bucklan lever i allra högsta grad. Spelarna har efter en omröstning genom facket NHLPA gett sitt godkännande till ett förslag som omfattar slutspel med 24 lag.

Enligt förslaget är de fyra bästa lagen i de båda konferenserna klara för den första slutspelsrundan men ska ändå mötas i seedningsmatcher.

Lagen på placeringarna 5 till 12 i konferenserna spelar under samma tid ett play-in i bäst av fem matcher. Femman i konferensen möter tolvan, sexan möter elvan och så vidare.

Slutspelslagen ska sållas ut enligt poängprocent. Det skulle betyda att Montreal blir det sista laget som går till slutspel i öst medan Chicago kniper den sista platsen i väst.

De sju lag som var avhängda då säsongen stoppades (Buffalo, New Jersey, Ottawa, Detroit, Anaheim, San Jose och Los Angeles) kommer inte att spela några fler matcher.

– Jag vill bara spela och för mig spelar slutspelsformatet ingen roll, sa Patrik Laine i en intervju för NHL på fredagen.

Många frågetecken återstår att reta ut

Förslaget kommer nu att gå vidare till ligans styrelse som förväntas diskutera det nästa vecka. Trots att man nu nått ett steg längre i planen att slutföra säsongen så finns många frågetecken kvar.

Bland annat är det inte klart hur spelarna ska ta sig tillbaka till Nordamerika, hur hälso- och säkerhetsprotokoll ska se ut och var matcherna ska spelas.

Ligan hoppas kunna klumpa ihop lagen i ett visst antal utvalda städer och bland de som nämns finns Las Vegas, Columbus, Nashville, Raleigh, St. Paul och Edmonton.

Dessutom finns det fortfarande resebegränsningar över gränsen mellan USA och Kanada. Det nuvarande beslutet är i kraft till den 21 juni.

– Det finns många frågor som alla har svar men vi kan inte ge dem nu. Om och när vi har ett tillkännagivande kommer vi se till att svara på allt, säger vicekommissionären Bill Daly enligt nyhetsbyrån AP.

Ligan har öppnat för att förlänga slutspelet långt in på hösten och starten på säsongen 2020–21 kan ske så sent som i januari.

Jordan Martinook som är Carolinas representant i facket ser ett stort värde i att kunna avsluta säsongen.

– Det är ett år med mycket negativitet och osäkerhet. Att ha något att få fira skulle vara positivt för spelarna, lagen, familjerna och städerna, säger han.

Diskussion om artikeln