Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårens värmerekord slogs i Norra Österbotten – fler soliga och varma dagar väntar

Från 2020
Uppdaterad 24.05.2020 10:09.
Två personer ligger på rygg i gräset.
Bildtext Under lördagen har många njutit av det varma vårvädret, bland annat de här två i Esplanadparken i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Fram med solkrämen och solhatten! Det varma och klara vädret är här för att stanna – åtminstone för några dagar. Vårens värmerekord uppmättes under lördagen i Norra Österbotten där det var 20,3 grader varmt.

I Haapavesi och Ylivieska kunde invånarna under lördagen njuta av en temperatur på över tjugo grader. På andra håll låg temperaturen mellan 15 och 20 grader.

Värme är att vänta även under söndagen och början av nästa vecka. Efter en sval början på majmånad återgår man nu till mer normala temperaturer för månaden, berättar jourhavande meteorolog Eveliina Tuovinen vid Meteorologiska institutet.

– Det är vanligt att sommarens första riktigt varma dag [över 25 grader] uppmäts i maj. Jämfört med det här är dagens temperatur ganska blygsam, säger hon.

Under söndagen utlovas lokalt regn i väster. Regnet håller sig till västkusten och breder sig inte ut över hela landet.

– Jag misstänker att vi inte slår dagens värmerekord i morgon, men det kan bli upp till 15–17 grader i alla fall. Det varma vädret fortsätter i början av nästa vecka. Vi kommer säkert att nå 20 gradersgränsen nästa vecka också, säger Tuovinen.

Bänkar fyllda med folk i Esplanadparken i Helsingfors.
Bildtext I södra Finland nådde man inte 20 grader, men många samlades ute ändå. Bänkarna i Esplanadparken i Helsingfors fylldes av folk.
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln