Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spårningsapp för coronaviruset har laddats ned till sex miljoner mobiltelefoner i Australien

Från 2020
Uppdaterad 24.05.2020 08:22.
Bilden föreställer en mobiltelefon. På skärmen står det "Let's work together to stop the spread of covid-19".
Bildtext Appen kan känna igen vem som har kommit i kontakt med en smittad person.
Bild: Scott Barbour

I Australien har en spårningsapp för coronaviruset laddats ned till sex miljoner mobiltelefoner, rapporterar lokala hälsomyndigheter. Appen ska hjälpa uppföljningen av virusspridningen i landet.

Australiens hälsominister Greg Hunt sade på söndagen att appen COVIDSafe har en central roll i Australiens kamp mot viruset.

Om en appanvändare bekräftas smittad av covid-19, kan appen känna till vilka andra användare som har varit i kontakt med den smittade personen i åtminstone 15 minuters tid under de tre senaste veckorna.

Den smittade kan registrera smittan i appen och då skickar appen ut meddelanden till de som varit i kontakt med den smittade.

Minst 40 procent av australierna borde använda appen

Enligt Australiens regering borde minst 40 procent av landets befolkning använda appen för att den ska vara till nytta i insamlandet av statistik och för att följa av smittspridningen.

I Australien bor ungefär 26 miljoner människor och man räknar med att det finns ungefär 17 miljoner mobiltelefoner i landet.

Under de senaste veckorna har begränsningar i rörelsefriheten luckrats upp i Australien, också restauranger och barer har fått öppna sina dörrar.

Över 7 100 fall av covid-19 har bekräftats i landet och 102 personer har dött till följd av coronaviruset.

Källa: AP