Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanistan friger fängslade talibaner som tack för att rebellerna utlyste eldupphör - inger hopp om varaktig vapenvila

Från 2020
Uppdaterad 25.05.2020 04:28.
En grupp talibanrebelller lade ner sina vapen den här veckan i provinsen Baghlan. Talibanerna meddelade ett par dagar senare om ett ensidigt eldupphör över Id al-Fitr helgen.
Bildtext En handfull rebeller lade ner sina vapen den här veckan i provinsen Baghlan. Talibanerna meddelade ett par dagar senare om ett ensidigt eldupphör över Id al-Fitr helgen.
Bild: /All Over Press

Afghanistans president Ashraf Ghani lovar att frige fängslade talibaner som tack för att rebellerna igår inledde ett tre dagar långt eldupphör. Eldupphöret gäller under de pågående Id al-Fitr festligheterna, som avslutar muslimernas fastemånad ramadan.

Ashraf Ghani sade inte hur många rebeller som kommer att friges, men han hoppades i ett direkt sänt tal i tv att talibanerna svarar med att frige fängslade poliser och regeringssoldater.

- Vi tar ett steg framåt som en ansvarsfull regering och jag meddelar härmed att vi kommer att trappa upp frigivningen av talibanfångar.

USA och talibanerna kom för ett par månader sedan överens om ett eget fredsavtal, där man bland annat slog fast att den afghanska regeringen skulle frige upp till 6 000 fångar, trots att regeringen inte tilläts delta i fredssamtalen.

Beslutet fattades alltså över huvuden på afghanerna, men Ghani gick ändå motvilligt med på att frige en del av fångarna. Detta trots att talibanerna har trappat upp sina blodiga terrorattacker i större städer och angreppen mot regeringsstyrkor över hela landet.

Hittills har regeringen frigett omkring 1 000 rebeller medan talibanerna har frigett omkring 300 av totalt 1 000 fängslade regeringssoldater.

Vapenvila, fredssamtal?

Talibanernas beslut om ett ensidigt eldupphör var desto mer överraskande eftersom det här är först det andra eldupphöret sedan USA invaderade Afghanistan år 2001.

Talibanerna meddelade sent på lördag kväll att alla rebeller hade beordrats att upphöra med fientligheter förutsatt att de inte angrips. Ghani meddelade ett par timmar senare att regeringsstyrkorna också kommer att respektera eldupphöret och avhålla sig från våld.

- Jag välkomnar talibanernas besked om eldupphör. Den afghanska regeringen utsträcker sitt erbjudande om fred, konstaterade Ghani.

Det här inger försiktiga förhoppningar om att rebellerna och regeringen äntligen kunde komma överens om en mer varaktig vapenvila inför regelrätta fredssamtal.

Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah och president Ashraf Ghani vid ett jubileum i Kabul 29.4.2017
Bildtext Den förre regeringschefen Abdullah Abdullah och president Ashraf Ghani välkomnar eldupphöret och hoppas på fredsförhandlingar.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Talibanerna har konsekvent vägrat att förhandla med president Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah, som skall leda regeringens förhandlingsdelegation.

Rebellerna försöker däremot utverka eftergifter av president Donald Trump, som inte gör någon hemlighet av att han vill dra bort en stor del av de amerikanska styrkorna lagom före presidentvalet i november.

Den förre regeringschefen Abdullah Abdullah som delar makten med Ghani, hoppas att eldupphöret kan leda till en mer varaktig vapenvila och eventuella fredssamtal med rebellerna.

Detsamma hoppas FN, Nato och alla länder som har stött Afghanistan sedan talibanerna drevs från makten år 2011, inklusive Finland.

USA:s chefsförhandlare, ambassadören Zalmay Khalilzad som har åkt härs och tvärs i regionen trots coronapandemin, hoppas också att eldupphöret blåser nytt liv i fredsförsöken.

- Denna utveckling erbjuder en möjlighet att trappa upp fredsprocessen. Andra positiva steg borde följa omedelbart; frigivningen av fångar, ingen återgång till den höga nivån av våldsamheter och ett nytt fastslaget datum för afghanska förhandlingar.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln