Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydeuropeiska länder öppnar gränserna – Cypern ger grönt ljus åt vissa europeer medan svenskar, britter och italienare inte är välkomna

Från 2020
Collage av två bilder. Till vänster en bild av en strand i Rhodos, Grekland, till höger ett flygplan i luften.
Bildtext Flera sydeuropeiska länder öppnar sina gränser i juni eller juli. I den här artikeln presenterar vi gränsöppning i fem länder.
Bild: Collage: Mostphotos / All Over Press

Länder såsom Cypern, Grekland, Italien, Portugal och Spanien planerar öppna sina gränser. Men länderna tänker införa olika regler. Det vanliga är att resenärer från EU tillåts, men till exempel Cypern säger nej till de värst drabbade EU-länderna. I den här artikeln presenterar vi de olika ländernas regler.

Flera sydeuropeiska länder som är beroende av turismens inkomster öppnar upp för utländska turister. Reglerna för inresor varierar i de olika länderna och gränserna öppnas vid olika tillfällen. I Italien öppnas gränserna till exempel i juni, medan Spanien välkomnar turister först i juli.

Grekland tillåter utrikesflyg till Aten från och med mitten på juni, medan turisterna får vänta till juli på att ta sig till de grekiska öarna.

Somliga länder tillåter också turister enbart från somliga länder. Finland är med på de flesta listor av turister som är välkomna. Utrikesministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar däremot fortfarande att man undviker resor utomlands.

Cypern

Cypern har ett lite annat tillvägagångssätt jämfört med de övriga länderna som öppnar sina gränser. Utländska turister välkomnas från och med 9 juni, men endast från 13 länder. Bland dem finns exempelvis Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Grekland och Malta.

Alla måste testa sig för covid-19 inom 72 timmar från att de anlänt till landet. Resenärerna måste isolera sig själva tills testresultatet är klart.

Från och med 20 juli välkomnas fler turister. Då får personer från Schweiz, Estland, Polen, Tjeckien, Kroatien och Rumänien ta sig till landet. Från och med då slopas också kravet på coronatest för turister från de första 13 länderna.

Strand i Cypern.
Bildtext Ayia Napa, Cypern.
Bild: All Over Press

Från listan på utländska turister som tillåts saknas flera länder vars medborgare ofta besöker Cypern. Många britter och ryssar brukar besöka landet, men de tillåts inte. Turister från andra hårt drabbade länder tillåts inte heller – till exempel Sverige, Spanien, Frankrike och Italien.

Myndigheter i Cypern förväntar 70 procent färre ankomster till landet under 2020.

Grekland

Grekland öppnar för utländska turister i olika omgångar. Från och med 15 juni får utlänningar resa till Aten och från och med första juli välkomnas turisterna till de grekiska öarna med direktflyg.

Landets turistminister Harry Theocharis säger att en lista på länder som får resa till Grekland kommer att offentliggöras i slutet på maj. Enligt honom kommer nordbor, bulgarer, israeler, cyprioter och tyskar att vara bland de första som välkomnas.

Han säger också att man kommer fokusera på att tillåta resor från Balkan och de baltiska länderna.

Klocktorn på ö
Bildtext Poros, Grekland.
Bild: Mostphotos

De som reser in i landet kommer inte behöva testa sig för covid-19 eller vara i karantän. Myndigheter kommer ändå att utföra provtest i områden där turister rör sig.

I Grekland förväntar man sig, precis som i Cypern, att ankomsterna minskar med 70 procent. Researrangörer förväntar sig maximalt nio miljoner besökare. Under 2019 besökte över 34 miljoner personer Grekland, vilket stärkte landets ekonomi med 18 miljarder euro.

Restauranger och barer öppnar i Grekland igen i morgon, måndag. Museerna öppnas 15 juni.

Italien

Italien, som är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset och också haft de hårdaste restriktionerna, meddelade förra veckan att man öppnar gränserna för turister den 3 juni. Italienska myndigheter meddelar också att man inte kommer ha regler om karantän vid inresa.

Italien välkomnar turister från EU och Schengenområdet. Samtidigt får alla italienare resa fritt inom landet. Begränsningar kan ändå förekomma för vissa länder eller områden.

Den italienska regeringen hoppas på en bra turistsäsong. Turismindustrin står för 13 procent av Italiens BNP.

Kanaler i Venedig.
Bildtext Venedig, Italien.
Bild: Alamy / AOP

Italien har under de senaste månaderna tillåtit inresa av arbets- och hälsoskäl. Turistresor har däremot varit förbjudna.

Italien öppnar i morgon, måndag, gym, pooler och sportcenter. Från och med 15 juni är teatrar och biosalonger öppna.

Portugal

Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva meddelade i fredags att landet öppnar sina gränser för utländska turister.

Vissa hälsokontroller kommer att utföras, men Portugal kommer inte att ha regler om karantän för de som reser in i landet.

Vy över berg och hav i Madeira.
Bildtext Madeira, Portugal.
Bild: Alamy / All Over Press

Flygtrafik utanför EU är fortfarande inte tillåten, men från och med 15 juni kommer vissa rutter att tillåtas – till exempel resor från och till länder där man talar portugisiska, bland dem Brasilien.

Gränsen mellan Spanien och Portugal kommer också att vara stängd fram till 15 juni. Gränsen har varit stängd sedan mars.

Spanien

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelade i går, lördag, att gränserna öppnar för utländska turister i juli. Spanien kommer öppna med vissa restriktioner och det är fortfarande oklart exakt hur de kommer gå till väga.

En strand kantad av höga hotell.
Bildtext Teneriffa, Spanien.
Bild: /All Over Press

Med restriktionerna vill Spanien säkra att resandet inte utgör någon risk för såväl de utländska resenärerna som alla spanjorer. Sanchez ville inte avslöja några detaljer kring gränsöppningen.

Turismindustrin står för 12 procent av Spaniens BNP och premiärminister Sanchez meddelar att utländska turister nu kan börja planera sina resor till landet.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln