Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronapausen har visat Ilja Kovaltjuk hur livet blir efter karriären – barnen uppmanar ändå honom att fortsätta spela: ”Jag är ingen Jaromir Jagr”

Från 2020
Ilja Kovaltjuk på isen i en match för Washington.
Bildtext Ilja Kovaltjuk tillhör nu Washington Capitals.
Bild: /All Over Press

Trots en motig säsong har Ilja Kovaltjuk, 37, inga planer på att avsluta karriären än. Han värderar barnens önskemål högt men tänker ändå inte spela hur länge som helst. Jag får tacka barnen för den boost de ger, säger han.

Ilja Kovaltjuk var en av NHL:s främsta spelare under början och mitten av 2000-talet då han under flera säsonger noterades för mellan 40 och 50 mål.

Men efter en sväng i Ryssland har comebacken i NHL inte varit lika lyckad och de två senaste säsongerna har han inte nått upp till samma nivå som under sina glansdagar.

Den här säsongen fick 37-årige Kovaltjuk först gå från Los Angeles Kings i december, och i februari blev han sedan ännu trejdad från Montreal Canadiens till Washington Capitals.

Åldern börja sakta men säkert komma emot Kovaltjuk men ännu har han inga planer på att lägga av.

– Jag är ingen Jaromir Jagr men så länge jag gillar att spela kommer jag att fortsätta, säger han enligt den ryska tidningen Championat med hänvisning till att tjecken fortfarande spelar som 48-åring.

Ilja Kovaltjuk i Los Angeles Kings
Bildtext Kovaltjuk hade det motigt i Kings och lämnade klubben i december.
Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire

Barnen vill gå på matcherna

En viktig faktor är också Kovaltjuks barn. De vill fortfarande se honom spela.

– De pressar mig att inte sluta och säger nej nej avsluta inte din karriär, vi vill gå på dina matcher. De äldre barnen följer med nyheterna och vet mer om vad som händer och när säsongen kan återupptas.

– Det driver mig så jag får tacka barnen för den boost de ger, säger han.

Kovaltjuk hann spela sju matcher för Washington innan NHL-säsongen pausades. Under den påtvingade pausen har han fått leva ett liv utan ishockey och känna på hur vardagen blir när karriären väl är över.

– Jag spenderar mycket tid med mina barn, går på deras träningar. Något liknande kommer att fungera till en början innan jag hittar något annat att göra, säger han.

Ilja Kovaltjuk har vunnit OS-guld, VM-guld och KHL-mästerskapet men inte Stanley Cup. Washington var ett av grundseriens bästa lag och lär han en bra chans om säsongen spelas klart.

Diskussion om artikeln