Nya våldsamma demonstrationer i Hongkong - Kina varnar för nytt kallt krig med USA
Hongkong har skakats av våldsamma protester igen, då kravallpoliser sköt tårgas mot demonstranter i stadskärnan. Tusentals arga demonstranter drog ut på gatorna för att protestera mot nya, kontroversiella säkerhetslagar som skärper Kinas grepp om Hongkong.
Demonstranter samlades bland annat i Causeway Bay, ett populärt shoppingområde, skanderande slagord så som "Stå upp för Hongkong", "Befria Hongkong" och "Revolution i vår tid."
Tam Tak-Chi, en ledande aktivist greps under protesten där han höll ett tal trots karantänregler som förbjuder folkförsamlingar på över åtta personer. Tam försvarade sig med att han höll ett "tal om hälsan" som borde vara tillåtet i ett fritt samhälle.
Demokratiprotesterna som började i fjol somras mattades av under coronapandemin, men de har fått nytt liv igen efter beslutet om de nya säkerhetslagarna, som ger kinesiska myndigheter ett ännu starkare fotfäste i den forna brittiska kolonin.
Lagförslaget som lades fram i fredags vid den Nationella Folkkongressens (Kinas parlament) årliga session i Peking, kommer antagligen att godkännas den 28 maj.
Lagen ger kinesiska myndigheter bland annat rätt att gripa lokala demonstranter som anses kräva större demokratiska rättigheter.
Protester ljuder för döva öron
Både EU och USA har uttryckt sin oro över säkerhetslagarna.
Utrikesminister Mike Pompeo anser att de "innebär dödsstöten för Hongkongs autonomi" medan Hongkongs sista brittiska guvernör Chris Patten kritiserade Kina i ovanligt skarpa ordalag.
Patten sade i fredags att Kina har förrått Hongkongs invånare och att Storbritannien har en moral, ekonomisk och juridisk skyldighet att stå upp för Hongkong.
Enligt Patten bryter de nya säkerhetslagarna mot avtalet mellan Kina och Storbritannien som garanterade Hongkongs autonomi.
- Det här en ny form av kinesisk diktatur, sa Patten som varnade britter för att tro att de gagnas ekonomiskt om de undviker att kritisera Kina.
Hongkong var en brittisk koloni i över 150 år innan det överläts till Kina år 1997.
Den kända pro-kinesiska Hongkongpolitikern Bernard Chan som också är ledamot i Nationella Folkkongressen, försvarade säkerhetslagarna med att de förvisso fanns inskrivna i avtalet mellan Kina och Storbritannien (som utgör Hongkongs "minigrundlag"), men att de aldrig förverkligades.
Kallt krig med USA?
Bernard Chan medgav samtidigt att konflikten om Hongkong kan få allvarliga följder för det självstyrda territoriets ekonomi.
- Ja vi blir definitivt indirekt skadade då vi dras in i detta, men jag tror inte att det finns några andra alternativ. USA och Kina kommer ständigt att gräla en lång tid framöver.
- Kina utgör ett globalt ekonomiskt hot mot USA, säger Bernard Chan som får medhåll av Kinas utrikesminister Wang Ji
Wang Ji varnade på söndagen varnade för risken för ett nytt kallt krig mellan Kina och USA.
- En del politiska kretsar i USA tar relationerna mellan USA och Kina som gisslan, så att vi nu står vid randen av ett nytt kallt krig. Wang sade inte vilka kretsar han avsåg, men det var uppenbart riktat mot handelspolitiska hökar i Vita huset.
Kineserna är väl medvetna om att president Donald Trump kommer att använda Kina som slagträ i presidentvalskampanjen, och de går redan nu till motattack.
-Det är inte bara det nya coronaviruset som orsakar enorm förstörelse, utan det finns också ett politiskt virus som sprider sig i USA. Det är viruset som används för att svartmåla och angripa Kina vid varje tillfälle, sade Wang som angrep Trump direkt utan att nämna hans namn.
- En del politiker struntar totalt i grundläggande fakta och har fabricerat alltför många lögner och konspirationer om Kina.
Källor: Reuters, AFP