Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen förbryllad över droganvändningen i Finland som skiljer sig från övriga Norden – vi har utrett hur coronaviruset påverkat brottsstatistiken

Från 2020
Uppdaterad 24.05.2020 14:51.
En polis är fotograferad underifrån. I bilden syns en manlig polis ryggtavla. På jackan står det "poliisi".
Bildtext Enligt polisens statistik har droganvändningen ökat, medan andra brott minskat. Polisen misstänker ändå att brotten inte minskat, utan de anmäls inte.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Finland går mot strömmen – droganvändningen ökar här medan den minskar i resten av Norden. Under coronakrisen har antalet brottsanmälningar minskat, men polisen misstänker inte att brotten minskat – tvärtom, rapporterar Yle Uutiset.

Hypotesen var att droganvändningen skulle gå ner under coronakrisen, men den har bara ökat. Det kommer fram i en undersökning av avloppsvatten som Institutet för hälsa och välfärd THL gjort (ännu inte publicerad).

Det här syns också i polisens statistik. De misstänkta narkotikabrotten har ökat explosionsartat under mars–april jämfört med i fjol.

Då man tittar på alla misstänkta brott som polisen utrett under coronakrisen kan man se att de minskat med 20 procent från fjolåret. Polisen tror ändå inte att brotten minskat, utan är rädd för att till exempel brott mot barn har hamnat i en gråzon.

Yle har utrett hur coronakrisen påverkat polisens arbete och brott. Vi lyfter fram statistik över narkotikabrott, brott mot barn, misshandel samt bedrägeribrott.

Narkotikabrott och droganvändning

Enligt THL:s undersökning av avloppsvatten har droganvändningen ökat under coronakrisen, speciellt användningen av amfetamin.

Varför just amfetamin? Vad kan det bero på?

– Ja, den som visste det, suckar polisdirektör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen.

Finlands drogsituation skiljer sig fullständigt från övriga Norden.

– Vi har diskuterat med våra nordiska kollegor. I övriga Norden har droganvändningen minskat och gatupriserna har stigit. I Finland har man inte sett något sådant. Det är förvirrande.

Graf över misstänkta narkotikabrott.

De misstänkta narkotikabrotten har ökat med 106 procent under mars–april jämfört med samma period i fjol. Det här beror delvis på stora drogutredningar där flera misstänkta narkotikabrott registreras.

Enligt polisen utgör det här inte hela sanningen. Droganvändningen har bara ökat.

– Under början av coronakrisen var de första uppskattningarna att det skulle bli svårare att få tillgång till droger, till exempel på grund av reserestriktioner. Det här återspeglas inte i statistiken på något sätt. Uppgifter som vi fått på fältet visar att gatupriserna inte stigit hos oss, säger Heikinheimo.

Brott mot barn

Polisens statistik visar att de misstänkta brotten mot barn minskat, men polisen är rädd för att det här inte motsvarar sanningen.

Både misshandel mot barn och sexualbrott som involverar barn har minskat under de senaste månaderna enligt polisens statistik.

– Det att brottsanmälningar inte görs betyder tyvärr inte att brott inte händer på riktigt. De har stannat inom familjen, säger Heikinheimo.

Skugga av en människa.
Bildtext Polisen hoppas få vetskap om eventuella brott.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Polisen misstänker att brotten kommer till känna inom de kommande veckorna i och med att skolorna återgått till närundervisning och människor rör sig mer utanför hemmet.

– Den här typen av brott börjar dyka upp och det har vi myndigheter försökt förbereda oss inför.

Polisen har däremot märkt att det spridits mer material som innefattar sexuella övergrepp mot barn på nätet under coronatiden.

– Nätanvändningen har ökat i allmänhet och även den kriminella aktiviteten på nätet.

Polisen påminner att polisen nås även under coronakrisen per telefon eller på nätet.

– Hjälp finns, säger Heikinheimo.

Misshandel

Enligt polisens statistik har även misshandeln minskat, men också här är polisen orolig över att brotten skett men stannat inom hemmet.

– Larm till hemmen har i sin helhet ökat. Ökningen handlar främst om irriterande buller och störande beteende och inte så mycket våld i hemmet. Men å andra sidan har vi en indikator på att våld i hemmet ökat.

Vad tyder på det?

– Vi samarbetar ständigt med andra myndigheter och organisationer. Från dem har det kommit meddelanden och oro över att misshandeln och våld i hemmet ökat. Vi har kunnat göra liknande observationer för polisens larm till hemmen. Situationen varierar däremot i olika delar av landet.

Polisen har kallats till hemmen allt oftare under de senaste månaderna.

Bedrägeribrott

De så kallade VD-bedrägerierna och kärleksbedrägerierna har ökat under de senaste månaderna.

– Bedrägeribrottslingarna har tyvärr utnyttjat coronatiden. Olika coronarelaterade bedrägerier har begåtts, säger Heikinheimo.

De lindriga bedrägeribrotten har ökat med 61 procent under mars–april jämfört med samma period i fjol.

Polisen har tidigare varnat för bedragare under coronatiden. Speciellt i Nyland har bedragare utnyttjat människors – speciellt äldres – rädsla för coronaviruset.

Polisen ber alla vara på sin vakt.

Graf över bedrägeribrott.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Poliisi on hämmentynyt Suomen huumetilanteesta, se poikkeaa täysin muista Pohjoismaista – Selvitimme, miten korona näkyy rikostilastoissa skriven av Päivi Happonen. Översättare: Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln