Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En väldigt annorlunda ramadan är slut – nu firar Vasaborna Saedo, Hanaan och deras vänner

Från 2020
Uppdaterad 24.05.2020 20:09.
Festmiddag vid dukat bord, några kvinnor i slöja.
Bildtext Saedo Weheliye, Hanaan Muhammed och Sahra Mohamud firade id al-fitr tillsammans i Vasa på söndagseftermiddagen.
Bild: Yle / Anna Kurtén

En väldigt annorlunda ramadan är slut

– nu firar Vasaborna Saedo, Hanaan och deras vänner

På söndagen inleddes firandet av id al-fitr som markerar slutet på muslimernas heliga fastemånad ramadan. I Olympiakvarteret i Vasa dukades det upp till festmåltid hos familjen Weheliye.

I vanliga fall skulle omkring 200 muslimer från Vasatrakten ha samlats i moskén i Vasa på söndagsmorgonen för att fira att ramadan avslutades på lördagen.

Man skulle ha inlett firandet av högtiden id al-fitr tillsammans genom att be och lyssna till en predikan.

I id-bönen deltar alla, också kvinnor och barn. Ibland har Vasas muslimer samlats i en idrottshall för att alla ska få plats.

Men i år var ingenting som vanligt. Alla bad id-bönen hemma med familjen istället, på grund av coronaepidemin.

- Vi har fastat som normalt under ramadan men vi har bara varit hemma, inte besökt varandra som vi brukar. Och id-festen är annorlunda i år, säger Vasabon Sahra Mohamud från Somalia.

Brukar gå på restaurang och träffa släktingar

Normalt firar man id i flera dagar. Man går ut på restaurang med familjen och besöker familj och släktingar som bor på andra orter. I år är firandet betydligt mer stillsamt.

Tre av Sahra Mohamuds barn bor i Åbo och normalt skulle de träffas och besöka varandra nu. I år blir det istället att skicka bilder och hälsningar via Whatsapp.

Det är väldigt annorlunda och känns lite svårt. Men det var ju inte bara id-festen som blev svår utan hela livet blev svårt. Och inte bara för oss utan för hela världen.

― Sahra Mohamud

På söndagen firade Sahra istället id al-fitr med kvinnorna i en grannfamilj i Olympiakvarteret där hon bor.

Saedo Weheliye dukar fram somaliskt kaffe till den söta festmåltiden. På bordet finns olika slags söta bakverk. Efter fastan vill man äta något lätt, säger hon.

Saedos sjuåriga dotter Hanaan Muhammed har fått pengar i present och berättar att barnen vanligtvis brukar besöka en innelekpark den här dagen.

Kvinnorna har smyckat händer och fötter med hennatatueringar dagen till ära.

Svårt att förklara att moskén måste stänga

Det har varit en annorlunda ramadan i år, konstaterar också Najib Elebbar, vice ordförande i föreningen Vaasa Islamic Society. Moskén på Brändö i Vasa har varit stängd sedan mars på grund av coronarestriktionerna.

Vanligtvis samlas Vasatraktens muslimer i moskén varje fredag. 100-120 personer brukar delta i fredagsbönen, berättar Najib Elebbar.

Här samlas många olika nationaliteter - mest somalier, men också muslimer från Indien, Pakistan, Marocko, Algeriet, Irak, Syrien, Bosnien, Ryssland och Egypten.

Innan man går in till bönen i moskén tvättar man händer, fötter och ansikte i tvättrummet.

Att berätta för medlemmarna att moskén måste stänga var svårt i början, säger Najib.

Alla medlemmar kan inte läsa svenska eller finska. Men nu förstår alla att det är farligt att samlas. Vi måste följa reglerna.

Under den heliga fastemånaden ramadan fastar man från soluppgång till solnedgång. Enligt den islamska tron är ramadan den månad då Gud avslöjade Koranens första verser för Muhammed genom ängeln Gabriel.

På kvällarna under ramadan samlas männen vanligtvis i moskén för att äta tillsammans när solen har gått ner. Alla hämtar mat och man äter och ber hela natten, berättar Najib Elebbar.

I år har man bett och fastat hemma.

“Kanske det var meningen att den här epidemin skulle komma. Att man lugnar ner sig och spenderar tid med familjen, inte bara springer runt och handlar och fixar. Nu har vi tid att vara med familjen, prata med barnen och be tillsammans.”

Också för Najib blir det ett stillsamt firande av id al-fitr med familjen i Malax i år. Det blir också videosamtal med föräldrarna, syskonen och syskonbarnen i Marocko.

- Tur att det finns Whatsapp och Facebook så man kan ha videosamtal.

Vi hoppas att coronaepidemin ska ta slut så vi kan ha en normal ramadan nästa år, säger Najib Elebbar.

Diskussion om artikeln